Seuran tiedotteet

Tilaa syöte syöte Seuran tiedotteet
Me tulemme apuun!
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 41 min sitten

Kansainvälinen miehistövaihtoviikko käyntiin

Ma, 09/24/2018 - 10:35
Kansainvälinen meripelastajavaihtoviikko alkoi lauantaina. Vaihto järjestetään jo seitsemättä kertaa.

Lähes 50 suomalaista meripelastajaa on vuodesta 2012 lähtien saanut mahdollisuuden tutustua meripelastukseen toisessa maassa, oppia uusia toimintatapoja ja solmia koko elämän kestäviä ystävyyksiä. Vaihto-ohjelmaa koordinoi kansainvälinen meripelastusjärjestö IMRF.

Suomesta vaihtoon lähti jälleen seitsemän meripelastajaa eri puolilta maata. Vastaavasti Suomeen saapui vaihtomiehistöä Virosta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Ranskasta, Hollannista ja Englannista. Ryhmä tutustuu viikon aikana Helsingin meripelastuslohkokeskukseen, Porkkalan merivartioasemaan, Vartiolentolaivueeseen, Etelä-Karjalan pelastuslaitokseen, Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturvaan, Meripelastusseuran toiminta- ja koulutuskeskukseen, pelastusristeilijä Jenny Wihuriin sekä Espoon, Helsingin ja Lappeenrannan meri- ja järvipelastusyhdistyksiin. Ryhmän isännöintiin Suomessa osallistuu laaja joukko vapaaehtoisia meri- ja järvipelastajia.

Vaihtoviikon tunnelmia kansainvälisesti voi seurata esimerkiksi Facebookin IMRF Exchange -ryhmässä.

Kuvassa meripelastajien vaihtomiehistöä 2018.

The post Kansainvälinen miehistövaihtoviikko käyntiin appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Tänään on Legacy Day

To, 09/13/2018 - 08:25

Kansanvälinen testamenttilahjoittamisen päivä 13.9. kannustaa keskustelemaan omaan omaisuuteen kohdistuvista toiveista.

Valtio on edelleen merkittävä perintöjen vastaanottaja. Hyvä testamentti -kampanja muistuttaa, että testamentti antaa tekijälleen päätösvallan, kenelle hänen omaisuutensa jaetaan poismenon jälkeen. Kansainvälinen tutkimuskatsaus osoittaa, että ikä on merkittävin testamenttaamiseen aktivoiva tekijä. Seuraavaksi eniten testamenttaamiseen aktivoi varallisuus ja terveydentila.

”Kansainvälinen testamenttilahjoittamisen päivä, Legacy Day, on muodostunut perinteeksi, ja tuolloin maailmalla järjestetään erilaisia tempauksia. Meillä on syksyllä tarjolla monenlaisia testamenttaamisesta kertovia tilaisuuksia”, kertoo Hyvä testamentti -kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski. ”Syitä testamenttaamiseen on monia ja kiinnostus on tasaista. Kampanjasivuillamme vieraillaan tasaiseen tahtiin, ja lakiasiantuntijamme saa jopa parikymmentä yhteydenottoa kuukaudessa.”

Isossa-Britanniassa kolmasosa väestöstä on ilmaissut tehneensä testamentin, Ruotsissa yli 20 prosentilla ja Suomessa noin kymmenellä prosentilla on testamentti. Tutkimuskatsauksen mukaan ikä on merkittävin testamenttaamiseen vaikuttava tekijä. Usein testamentti tehdään keski-iässä. Muutoksia kerran laadittuun testamenttiin tehdään harvoin, vaikka se olisi käytännössä mahdollista.

Yleisimmät syyt tehdä testamentti ovat muutos perhesuhteissa. Seuraavaksi yleisimmät syyt ovat muutos varallisuudessa ja terveydessä. Suurin syy (58 %) testamentin puuttumiseen on, että ihminen ei ole ajatellut asiaa. 20 prosenttia kokee, että he ovat liian nuoria tekemään testamentin. 17 prosenttia puolestaan kokee, että heillä ei ole mitä testamentata. Vuoden 2012 British Social Attitudes Survey -tutkimuksen mukaan 70 % brittiläisistä kokee voivansa helposti puhua kuolemasta, mutta kuitenkin vain 45 % on keskustellut heidän kuoleman jälkeisistä toiveistaan.

Järjestöille osoitettujen testamenttien syynä on usein itselle tärkeän asian tukeminen. Talouden suunnittelu ja verohyöty seuraavat henkilökohtaisia motiiveja. Meripelastusseuralle tehdystä testamenttilahjoituksesta et maksa lahja- tai perintöveroa, sillä olemme yleishyödyllinen järjestö.

Testamenttilahjoittaminen Meripelastusseuralle

Suomen Meripelastusseura on mukana Hyvä testamentti -kampanjassa, joka tarjoaa käytännön tietoa testamenttilahjoittamisesta.

Tervetuloa Hyvän tahdon iltaan kuulemaan, kuinka laatia elämäsi tärkeät asiakirjat. Lainopillisia ohjeita tilaisuudessa antaa asianajaja Piia Jeremejeff. Testamenttilahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Hyvän tahdon illat

24.10. klo 17.30-18.30 Nooa Säästöpankin Tikkurilan toimipiste, Tikkuraitti 11, 01300 Vantaa
14.11. klo 17.30-18.30 Nooa Säästöpankin Tapiolan toimipiste,  Leppävaarankatu 3-9, 02600 Espoo
28.11. klo 17.30-18.30 Nooa Säästöpankin Järvenpään toimipiste, Sibeliuksenkatu 16, 04400 Järvenpää

Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen on tavattavissa Espoon tilaisuudessa 14.11.

Ilmoittaudu mukaan sähköpostilla nooa.asiakastilaisuus@saastopankki.fi tai
soita 010 436 6410 / ma-pe klo 8-22 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.)

Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff vastaa kaikkiin kysymyksiin myös yksityisesti: puhelin 040 350 4100, lakimies@hyvatestamentti.fi.

Tutustu Meripelastusseuran testamenttilahjoittamiseen tästä.

The post Tänään on Legacy Day appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Porkkalaan uusi ainutlaatuinen hylkypuisto

To, 09/06/2018 - 23:45
Kirkkonummelle Porkkalanniemen edustalle avautui maanantaina 3.9. vapaaehtoisvoimin rakennettu vanhojen uponneiden alusten hylkypuisto. Kansainvälisestikin ainutlaatuisen puiston alueella on yli 50 vanhaa hylkyä. Porkkalan vapaaehtoiset meripelastajat olivat mukana hylkypuiston toteuttamisessa.

Hylkypuisto on suunnattu niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin hylkysukelluksen ja meriarkeologian harrastajille. Se on maksuton ja vapaasti sukellettavissa. Samalla, kun arkeologiset tutkimukset ja puiston rakentaminen etenevät pinnan alla, työn etenemistä ja löydöksiä esitellään verkossa kaikille hylyistä ja merenkulun historiasta kiinnostuneille. Hylkypuisto sijaitsee Stor Träskön saaren kupeessa, lyhyen venematkan päässä Porkkalan merikylästä.

Porkkalanniemen eteläpuoleinen alue on kiinnostavuudessaan ja kauneudessaan erityislaatuinen koko maailmassa. Metsähallituksen hallinnoimalle Stor Träskön saarelle on tulossa kallio- ja peräkiinnityspoijuja hylkyjen ja harvinaisen vesikasvillisuuden suojelemiseksi veneiden peräankkureilta. Saarella on Metsähallituksen edustajan mukaan jo rakenteilla muutakin infrastruktuuria, kuten merkitty reitti ja opaskylttejä virkistyskäyttöä varten.

Vaikka Kirkkonummi on merellinen kunta, on veneily alueella vähentynyt ja veneilijöille tarkoitetut palvelut heikentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Nyt suunta on kääntynyt. Porkkalan Merikylän toiminta on uuden yrittäjän myötä virkistynyt. Vierasvenesatama on ollut kesän ajan täynnä lähes koko ajan, ja meno on ollut kuin pari vuosikymmentä sitten ”Porkkalan kaupan” kulta-aikoina. Kirkkonummen Kantvikin pienvenesatamassa aloitti kaksi vuotta sitten toimintansa uusi kahvila, Cafe-Purje, ja myös siellä vierailijamäärät ovat kasvaneet.

Porkkalan Meripelastajat verkostoituu mielellään muiden paikallisten toimijoiden kanssa, luoden uutta ”kyläyhteisöä”, missä kaikki toimivat toinen toisensa tuntien ja toisiaan auttaen. Uskon, että hylkypuisto kasvattaa alueen positiivista kehitystä!

Aki Kaisla

Porkkalan Meripelastajien puheenjohtaja

Hylkypuiston kotisivut.

 

The post Porkkalaan uusi ainutlaatuinen hylkypuisto appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Vapaaehtoisilla meripelastajilla poikkeuksellisen kiireinen kesä

To, 09/06/2018 - 12:06
Vapaaehtoisilla meripelastajilla on ollut poikkeuksellisen kiireinen kesä. Toukokuun alusta elokuun loppuun Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat vesillämme yhteensä 1582 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, mikä on yli 100 tehtävää enemmän kuin koko viime vuonna. Syyskuun alkupäivinä on kertynyt jo 22 tehtävää.

Kesän kiireisin meripelastuskuukausi oli heinäkuu, kuten aiempinakin vuosina (579 tehtävää), mutta alku- ja loppukesän lämpimät säät kasvattivat erityisesti touko- ja elokuun tehtävämääriä. Toukokuussa hoidettiin 58 ja elokuussa 74 tehtävää enemmän kuin vuonna 2017 samalla aikajaksolla.

Kiireisin kausi on ollut Päijänteen ja Kokemäenjoen alueen vapaaehtoisilla ja eniten tehtäviä on kertynyt Pirkanmaan yhdistykselle (109). Pelastusveneistä eniten tehtäviä on suorittanut Turun Meripelastusyhdistyksen ABSO (97).

Useimmissa tapauksissa pulassa on ollut huviveneilijä jonkinlaisen teknisen vian tai veneen huollon laiminlyönnin vuoksi (761 tehtävää). Yleisiä ovat tilanteet, joissa polttoaine on loppunut kesken matkan tai veneen akku tyhjentynyt yön aikana mökkisaaren rannassa. Myös monen veneilijän merimiestaidoissa on puutteita. Merimiestaidollinen virhe aiheutti avuntarpeen 195 tapauksessa.

Vapaaehtoiset meripelastajat hoitavat noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vielä suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi jatkuu loka-marraskuun vaihteeseen ja paikoin pitempäänkin.

The post Vapaaehtoisilla meripelastajilla poikkeuksellisen kiireinen kesä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Merialueen alle 10-metrisille pelastusveneille verovapaus

Ti, 09/04/2018 - 09:53
Korkein hallinto-oikeus on eilen 3.9.2018 antanut päätöksen, jonka mukaan merialueelle sijoitettavat alle 10-metriset pelastusveneet on vapautettu arvonlisäverosta. – Tämä on historiallinen ja vapaaehtoiselle meripelastustoiminnalle erittäin merkittävä päätös, sanoo Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen.

EU-lainsäädännössä kaikki meripelastustoiminnassa käytettäväksi rakennettavat alukset on vapautettu arvonlisäverosta. Suomessa on tähän mennessä arvonlisäverovapauden piiriin sisällytetty ainoastaan vähintään 10 metriä pitkät alukset.

Suomen Meripelastusseuralle pelastusveneitä toimittava Oy Petor Ab teki 28.6.2017 Keskusverolautakunnan tulkinnasta valituksen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) yhteistyössä Meripelastusseuran kanssa. KHO katsoo lopullisessa päätöksessään, että Petor on oikeutettu myymään Meripelastusseuralle alle 10-metrisiä pelastusaluksia ilman arvonlisäveroa siinä tapauksessa, että alukset sijoitetaan merialueelle meripelastuskäyttöön. Nyt annettu päätös on lopullinen ja toimii jatkossa ennakkopäätöksenä.

Uusista PV2-luokan veneistä merialueelle sijoitettavat ovat jatkossa arvonlisäverovapaita.

– Meripelastusseuran aluksista valtaosa on alle 10-metrisiä, joten tämä päätös tuo meille huomattavan kustannussäästön uusia aluksia hankittaessa, toimitusjohtaja Jari Piirainen kertoo. – Vuosien 2018 ja 2019 alushankinnoissa puhutaan noin 200-300 tuhannen euron säästöstä.

KHO:n nyt antama päätös koskee ainoastaan merialueelle sijoitettavia meripelastusaluksia. Sisävesillä säilyvät ennallaan aiemmat määräykset, joiden mukaan vain yli 10 metriä pitkät pelastusveneet on vapautettu arvonlisäverosta.

– Puolet vapaaehtoista meripelastustyötä tekevistä yhdistyksistämme sijaitsee sisävesillä, Jari Piirainen jatkaa. – Seuraava askel, jonka eteen tulemme ponnistelemaan, on että verovapaus voitaisiin tavalla tai toisella laajentaa koskemaan myös sisävesiä.

Linkki KHO:n päätökseen.

The post Merialueen alle 10-metrisille pelastusveneille verovapaus appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Illat pimenevät – kulkuvalot kuntoon!

Pe, 08/31/2018 - 16:27
Kesä on vaihtumassa syksyksi ja illat pimenevät. Monilla veneilykausi kuitenkin jatkuu pitkälle syksyyn. Hämärässä, pimeässä tai huonon näkyvyyden vallitessa on tärkeää, että vesilläliikkujat näkevät toisensa ja pystyvät tunnistamaan, mihin suuntaan toinen on matkalla. Ilman kulkuvaloja se on lähes mahdotonta.

Kulkuvalot, vihreä ja punainen sivuvalo, mastovalot ja perävalo, antavat kulkusuunnan ohella vinkkiä myös toisen aluksen koosta. Erilaiset lisävalot kertovat muun muassa aluksen kyvystä väistää esimerkiksi syväyksen, hinauksen, kalastuksen tai jonkin muun syyn vuoksi.

– Pienveneilläkin on velvollisuus käyttää kulkuvaloja, muistuttaa vapaaehtoinen meripelastaja ja pelastusalus Rautauoman päällikkö Markku Tamminen Helsingin Meripelastusyhdistyksestä. – Yksinkertaisimmillaan pienen ja hitaan moottorialuksen kulkuvalo on valkoinen ”ympäri näköpiirin” näkyvä valo. Tuo pieni maston nokassa oleva valo on tärkeä veneen havaittavuuden kannalta.

Helsingin Meripelastusyhdistyksen pelastusalusten miehistöt ovat tämän vuoden ensimmäisillä pimeillä havainneet useita ongelmia kulkuvalojen käytössä.

– Kesällä valoisaan aikaan valoja ei ole tarvittu. Ne on testattu mahdollisen katsastuksen yhteydessä, tai niitä on käytetty edellisen pimeäajon yhteydessä noin vuosi sitten. Siksi iltojen pimetessä onkin tärkeää tarkistaa kulkuvalojen toiminta jo ennen vesille lähtöä, Markku Tamminen jatkaa. – Ne kannattaa kytkeä päälle ja kiertää vene katsoen, että kaikki valot syttyvät.

Valottomat alukset riski omalle ja muiden turvallisuudelle

Aluksen kaikkien valojen pitää toimia. Loppukesän aikaan vapaaehtoiset meripelastajat ovat havainneet vesillä jopa täysin pimeitä aluksia.

– Osa niistä on vesiskoottereita, joissa ei välttämättä ole valoa ollenkaan. Sellaisilla ei pitäisi pimeällä ajaa lainkaan, Markku Tamminen sanoo.

Ainoana kulkuvalona käytettävä ”ympäri näköpiirin” näkyvä valkoinen valo tai samanlainen valo, jota käytetään sivuvalojen lisäksi yhdistettynä masto- ja perävalona, on haasteellinen, jos veneen masto on kovin matala.

– Joitain sellaisia aluksia on tullut pimeällä vastaan, joissa valo jää veneessä seisovan kuljettajan selän taakse eikä näy ollenkaan eteenpäin, Tamminen kertoo. – Pahimmassa tapauksessa tilanne on vastaava kuin veneessä ei olisi valoa ollenkaan.

Purjeveneen valot

Purjeveneessä on erityisen tärkeää tietää, miten kytketään oikeat, käyttötarkoituksenmukaiset valot. Purjeveneessä voi käyttää purjehtiessa maston huipussa olevaa yhdistettyä lyhtyä, trikoloria, jossa on kaikki kolme valoa samassa lyhdyssä, punainen sivuvalo, vihreä sivuvalo ja perävalo. Tuota valoa ei kuitenkaan voi käyttää silloin, kun purjevene kulkee koneella, koska purjevene ei ole enää purjevene, vaan moottorilla kulkeva alus. Silloin veneessä pitää olla sivuvalot, mastovalo ja perävalo.

– Vesillä näkee pimeän aikaan koneella liikkuvia purjeveneitä, jotka ajavat käyttäen trikoloria ja niitä, joilla on sivuvalot, mastovalo, perävalo ja samanaikaisesti trikolori, Markku Tamminen kertoo. – Onpa sellaisiakin aluksia havaittu, joilla on erillisen mastovalon ja perävalon lisäksi ollut ankkurivalo samaan aikaan päällä.

Tähystä!

Oikein käytettynä tutka on paras väline toisten alusten havaitsemiseen erityisesti silloin, kun näkyvyys on huonontunut. Tutkan käyttö ei kuitenkaan saa viedä huomiota navigoinnista ja tähystämisestä.

Pimeässä liikuttaessa tulee erityisesti panostaa tähystämiseen. Kulkuvalojen havaitseminen ei ole niin helppoa kuin veneen näkeminen päivänvalossa. Veneessä on myös syytä välttää kaiken tarpeettoman näkyvyyttä heikentävän valon käyttöä.

– Samalla kun tarkistaa kulkuvalot on hyvä katsoa, miten esimerkiksi karttaplotteri ja muut navigointilaitteet himmennetään ja mitkä veneen sisävaloista voi himmentää tai sammuttaa kokonaan, Markku Tamminen neuvoo. – Ikkunoiden puhtaana pitäminen sekä lasinpyyhkijöiden ja ikkunapuhaltimien toiminnan tarkistaminen on myös hyödyksi.

Pidetään valot kunnossa, oikeat valot kytkettynä, ja käytetään navigointilaitteita oikein ja tehokkaasti, niin yhteentörmäyksen riski pienenee!

Kaikki valot ja merkkikuviot määritellään kansainvälisissä säännöissä, ns. meriteiden säännöissä.

The post Illat pimenevät – kulkuvalot kuntoon! appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Lämmin veneilykesä täytti Uivan laiturit

Ma, 08/20/2018 - 12:00

Helsingin Uivassa venenäyttelyssä Lauttasaaren HSK:lla 16.-19.8. vieraili 12 623 veneilystä kiinnostunutta kävijää. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 12 %. Loppuunmyydyllä alueella esittäytyi 150 näytteilleasettajaa ja 260 venettä.

Suomen Meripelastusseuralta Uivassa oli esillä Helsingin Meripelastusyhdistyksen PV5-luokan pelastusalus Rautauoma sekä Espoon Meripelastajien PV4-luokan alus Emmi ja PV1-luokan Westhouse. Esittelijöinä toimivat pääkaupunkiseudun vapaaehtoiset miehistönjäsenet.

Paikalla olleet pääkaupunkiseudun meripelastusyhdistykset kuuluvat Meripelastusseuran eniten pelastus- ja avunantotehtäviä vuosittain suorittaviin paikallisyhdistyksiin. Pääkaupunkiseudulla tehtäviä on kertynyt tähän mennessä yhteensä 168 ja niissä 443 henkilöä on saanut avun. Koko maassa Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat kuluvalla kaudella hoitaneet 58 yhdistyksessä yhteensä 1492 tehtävää, joissa eriasteista apua on saanut 3053 ihmistä.

Lauantai-iltapäivällä Meripelastusseuran laituri oli Uivassa osan aikaa tyhjillään, sillä PV Rautauoma joutui hoitamaan viisi pelastus- ja avustustehtävää oman Uiva-esittelyvuoronsa aikana. Vastaavasti PV Emmi lähti lauantaina kerran Uiva-vuoronsa aikana avustustehtävään. Vapaaehtoiset meripelastajat tekevät meripelastustyötä pyyteettömästi ilman mitään taloudellista korvausta.

Vesijettien rekisteröinnit kasvoivat lähes 50 prosenttia ja moottoriveneiden kasvussa pieni pudotus

Finnboatin mukaan vesijettien suosion huima nousu on vienyt kotimaan venemarkkinat seitsemän prosentin kasvuun alkuvuonna. Vesijettejä rekisteröitiin Suomeen heinäkuun loppuun mennessä yli 900 kappaletta, joka oli lähes 300 jettiä edellisvuotta enemmän.

Rekisteröintitilastojen suosikki on yhä viisimetrinen ja 30-60 hevosvoiman perämoottorilla varustettu pulpettivene. Alumiiniveneiden osuus rekisteröidyistä perämoottoriveneistä on huomattava. Moottoriveneitä rekisteröitiin alkuvuoden aikana reilut 2200 kappaletta ja määrä jäi 4 % edellisvuotta pienemmäksi. Vastaavana aikana on rekisteröity 12 purjevenettä ja moottoripurjehtijaa.

Meripelastajien tilastojen mukaan tänä vuonna on autettu 1186 kertaa huvivenettä ja 16 vesijettiä. Vesijettien kasvu ei näy erityisenä piikkinä meripelastajien pelastustilastoissa.

Trossi-palvelunumero auttaa

Veneilijöiden kiireettömien avunpyyntöjen välittämiseen perustettu Trossi-palvelunumero 0800 302230 palvelee ympärivuorokautisesti 30.10.2018 saakka.

Vaaratilanteissa sisävesillä tulee soittaa hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Turvallista veneilysyksyä!

The post Lämmin veneilykesä täytti Uivan laiturit appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Lämmin kesä on pitänyt vapaaehtoiset meripelastajat kiireisinä

Ke, 08/08/2018 - 12:17
Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat auttaneet vesillämme elokuun alkuun mennessä 2728 henkilöä. Kaikkiaan vapaaehtoismiehistöt ovat suorittaneet 1327 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää.

Meripelastusseuran vilkkaimmat toiminta-alueet ovat tähän mennessä olleet Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistöt, missä on suoritettu 26 % koko maan tehtävistä. Suomenlahdella on hoidettu 24 % ja Saimaalla 23 % tehtävistä. Saaristomerelle tehtäviä on kertynyt 18 % kokonaismäärästä. Pohjanlahden osuus on ollut 8 %.

Kiireellisiin meripelastustehtäviin vapaaehtoiset on hälytetty 177 kertaa: näissä on pelastettu 38 alusta ja 32 henkeä todennäköiseltä menehtymiseltä. Meripelastustehtävät sisälsivät etsintöjä, sairaankuljetus- ja ensivastetehtäviä, sammutuksia sekä vaativuudeltaan eriasteisista avunanto- ja vahingontorjuntatehtäviä.

Trossi-jäsenpalvelutehtäviä kertyi edellisvuotta enemmän. Trossi-palvelunumero soi touko-heinäkuussa 879 kertaa – kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 56 %.

Avuntarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Useimmissa tapauksissa veneilijä on joutunut pulaan teknisen vian, aluksen huollon laiminlyönnin taikka merimiestaidollisen virheen vuoksi.

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat yhteistyössä viranomaisten kanssa noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vieläkin suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Lisäksi meripelastusyhdistysten vapaaehtoisia meripelastajia kohtaa erilaisissa turvavene-, valistus- ja esittelytehtävissä kesätapahtumissa.

Trossi-palvelunumero auttaa

Veneilijöiden kiireettömien avunpyyntöjen välittämiseen perustettu Trossi-palvelunumero 0800 302230 palvelee ympärivuorokautisesti 30.10.2018 saakka.

Vaaratilanteissa sisävesillä tulee soittaa hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

The post Lämmin kesä on pitänyt vapaaehtoiset meripelastajat kiireisinä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Vapaaehtoiset meripelastajat esittäytyvät Helsingin Uivassa

Ti, 08/07/2018 - 15:09
Meripelastusseura esittelee vapaaehtoista meripelastustoimintaa Helsingin Uivassa venenäyttelyssä Lauttasaaren HSK:lla 16.-19. elokuuta.
Aluksemme löydät viranomaislaiturista C.

Uivassa vuorottelevat Helsingin Meripelastusyhdistyksen PV5-luokan pelastusalus Rautauoma sekä Espoon Meripelastajien PV4-luokan alus Emmi ja PV1-luokan Westhouse. Aluksemme esittäytyvät viranomaislaiturissa C, ja niiden esittelijöinä toimivat vapaaehtoiset miehistönjäsenet.

Pääkaupunkiseudun meripelastusyhdistykset kuuluvat Meripelastusseuran eniten pelastus- ja avunantotehtäviä vuosittain suorittaviin yhdistyksiin. Tänä vuonna tehtäviä on kertynyt tähän mennessä yhteensä 135. Koko maassa Seuran vapaaehtoiset ovat kuluvalla kaudella hoitaneet 1300 tehtävää, joissa apua on saanut 2500 ihmistä. Vapaaehtoiset meripelastajat tekevät työtään ilman mitään taloudellista korvausta.

Uiva on avoinna to-pe klo 12-20 ja la-su klo 10-18 osoitteessa Vattuniemen puistotie 1. Huomioithan, että kaikki pelastusalukset ovat myös näyttelyn aikana hälytysvalmiudessa. Jos vene ei ole paikalla käyntisi aikaan, on se joutunut lähtemään hälytystehtävään.

Tervetuloa tapaamaan vesien vapaaehtoisia sekä kuulemaan lisää meripelastusharrastuksesta ja Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelusta!

Lisätietoja antaa markkinointipäällikkö Sari Leppävuori, puh. 050 572 4881 tai sari.leppavuori@meripelastus.fi.

The post Vapaaehtoiset meripelastajat esittäytyvät Helsingin Uivassa appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Uistelumaraton Miekojärvellä 17.-22.7.

Ti, 07/17/2018 - 13:28

Miekojärven Veneseuran Trolling team järjestää 17.-21.7. sadan ja yhden tunnin uistelumaraton viikon. Tapahtumaan osallistuu 7-8 vetouisteluvenekuntaa vaihtuvine miehistöineen. Koko tapahtuma-ajan on venekunta vesillä. Tapahtumalla pyritään tuomaan tunnetuksi Miekojärven Euroopan pohjoisinta kuhakantaa. Saaliskaloina saa varmasti myös ahventa ja haukea. Venekunnat vaihtavat uisteluvuoroja Sirkkakosken venesatamassa päivittäin klo 7, 14 ja 21.

Sirkkakosken kalasatamassa on tuoreen kalan kalamarkkinat joka päivä klo 15-18. Tarjolla on kahvipuffetin lisäksi kaupallisten kalastajien jalostamaa vetouistelijoiden tuomaa päivän kalasaalista.

Uistelumaratonin saalistilastoa voi seurata Miekojärven veneseuran kotisivuilta http://www.miekojarvi.fi

Tapahtumaviikon päättävät sunnuntain kalamarkkinat klo 15-18 ja kaikille avoin ikärajaton rantaongintakisa Sirkkakosken satamassa klo 15-17.

Tapahtumaviikon tempaisevat talkoilla vetouisteluvenekunnat sekä ammattikalastajat apujoukkoineen. Kalamarkkinoiden tuotto menee järvipelastustyöhön ja pelastusalus Tiirapaasin ylläpitämiseen.

Tervetuloa mukaan tekemään hyvää!

Lisätietoja:
Jukka Sirkkala, Miekojärven Veneseuran kommodori, puh. 0400 228 590

Kuva: Vesa Joensuu / SAR Raahe

The post Uistelumaraton Miekojärvellä 17.-22.7. appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Meripelastustaitokilpailujen voitto Helsinkiin – Nuorten voitto Porkkalaan

La, 07/14/2018 - 18:28
Raahessa tänään pidetyt Meripelastusseuran 33. valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut voitti Helsingin Meripelastusyhdistystä edustanut Team 42, jonka muodostivat Pasi Raatikainen, Fredrik Stenius ja Maria Hyttinen. Toiseksi kilpailuissa sijoittui Merikadetit kilpailijoina Aleksi Alho, Janne Hissa ja Eetu Viljakainen, sekä kolmanneksi Keski-Suomen Maastopelastus kilpailijoina Joonas Kiili, Tero Mansikkaviita ja Pekka Vartiainen.

Kilpailuradan muodostivat lähtö, kuusi tehtävärastia ja maali. Rastien teemat olivat merenkulku (navigointi), vesipelastus, viestiliikenne, ajankohtainen meripelastustehtävä (koneoppi), ensiapu sekä merimiestaito. Kisoissa testattiin myös joukkueiden fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.

Team 42: Pasi Raatikainen, Fredrik Stenius ja Maria Hyttinen.

Kisoihin osallistui yhteensä 23 kolmihenkistä joukkuetta, joista 17 edusti vapaaehtoisia meripelastusyhdistyksiä ja 6 viranomaisia ja muita alan toimijoita.

Nuorten voitto Porkkalaan

Aikuisten kilpailujen yhteydessä pidettiin myös Meripelastusseuran nuorisotoiminnassa mukana oleville 13-16-vuotiaille nuorille omat meripelastustaitokisat, jotka voitti Porkkalan joukkue kilpailijoina Miki Laasio, Aapo Saranpää ja Daniel Ruotsi. Toiseksi sijoittui Raahen junnut (Miro Välijärvi, Venla Puru ja Julius Orava) ja kolmanneksi Parainen (Miro-Aaron Komppa, Lauri Mattila, Valtteri Pinnioja).

Porkkalan joukkue: Miki Laasio, Aapo Saranpää ja Daniel Ruotsi.

Molemmat kilpailut pidettiin aivan Raahen keskustassa ja niiden järjestämisestä vastasi Raahen Meripelastajat, joka vietti kilpailujen yhteydessä myös 50-vuotisjuhlaansa. Jo vuodesta 1986 lähtien järjestetyt meripelastustaitokilpailut on meripelastusalan merkittävin vuotuinen tapahtuma.

Kilpailujen tulosluettelo löytyy kisasivuilta.

The post Meripelastustaitokilpailujen voitto Helsinkiin – Nuorten voitto Porkkalaan appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Meripelastajat testaavat taitojaan Raahessa

Ti, 07/10/2018 - 18:36
Meripelastajat eri puolilta maata kokoontuvat viikonloppuna Raaheen Meripelastusseuran 33. valtakunnallisiin meripelastustaitokilpailuihin. Kisat käydään kaupungin keskustassa lauantaina klo 7-16. Tapahtuma juhlistaa myös Raahen Meripelastusyhdistyksen 50-vuotista historiaa.

Meripelastustaitokilpailuissa arvioidaan tietoja ja taitoja, jotka ovat keskeisiä, kun vesillä pelastetaan ihmisiä. Tarkoituksena on myös kehittää miehistöjen pelastustaitoja, lisätä oppimishalua ja motivaatiota sekä verrata alan eri toimijoiden tasoa keskenään. Kilpailujen tehtävärastien aiheina ovat ensiapu, merenkulku, vedenvarasta nosto, viestiliikenne, merimiestaito ja ajankohtainen meripelastustehtävä. Kilpailujoukkueet koostuvat joukkueen johtajasta ja kahdesta jäsenestä.

Aikuisten kilpailujen yhteydessä järjestetään Meripelastusseuran nuorisotoiminnassa mukana oleville 13-16-vuotiaille omat kisat. Junnujen kilpailurastien aiheet omat samat kuin aikuistenkin, mutta tehtävät ovat hieman kevennettyjä.

Raaheen kilpailemaan on tulossa 22 joukkuetta, joista 16 edustaa vapaaehtoisia meripelastusyhdistyksiä ja 6 viranomaisia ja muita alan toimijoita. Nuorten sarjaan on ilmoittautunut 5 joukkuetta.


Meripelastustaitokisojen rata.

Ensimmäiset joukkueet lähtevät liikkeelle klo 7 Ammattikorkeakoulun kampukselta, ja viimeistä joukkuetta odotetaan maaliin Museonrantaan noin klo 16. Tulokset julkistetaan klo 18 mennessä. Kilpailun nettisivujen osoite on www.raahenmeripelastus.fi/mptk2018. Kuvia ja kuulumisia kisapäivästä julkaistaan myös sosiaalisessa mediassa, mm. www.facebook.com/RaahenMeripelastusyhdistys ja www.facebook.com/meripelastus.

Näyttävä yleisötapahtuma

Meripelastustaitokisojen kilpailurata sijoittuu kaupungin keskustaan, ja yleisö on tervetullutta seuraamaan ja kannustamaan joukkueita. Vapaaehtoiset meripelastajat esittäytyvät lauantaina muutenkin Raahen meripäivillä. Meripelastusseuran esittelyteltta pystytetään Merimuseon viereen. Seuran lippulaiva Jenny Wihurin johdolla Museonrantaan kiinnittyy yhteensä kahdeksan meripelastusalusta. Teltta on avoinna yleisölle klo 10-16 ja alukset klo 10-15.

Jo vuodesta 1986 lähtien järjestetyt meripelastustaitokilpailut on meripelastusalan merkittävin vuotuinen tapahtuma. Kilpailut pidetään vuorovuosin rannikolla ja sisävesillä. Tämän vuoden kisojen järjestämisestä vastaa Raahen Meripelastusyhdistys, joka viettää myös 50-vuotisjuhliaan.

The post Meripelastajat testaavat taitojaan Raahessa appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Pelastusristeilijä Jenny Wihuri koulutuspurjehdukselle Pohjanlahdelle

To, 07/05/2018 - 11:07
Meripelastusseuran koululaiva, pelastusristeilijä Jenny Wihuri tekee koulutuspurjehduksen Pohjanlahdelle 6.-22.7. Purjehdus huipentuu Raaheen, missä pidetään valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut 14.7. Meno- ja paluumatkalla alus vierailee meripelastusasemilla sekä Suomen että Ruotsin puolella.

Jenny Wihurin koulutuspurjehduksen päätavoitteena on eri puolilta maata tulevien miehistönjäsenten kouluttaminen meripelastustehtävissä sekä ison aluksen navigoinnissa ja käsittelyssä omasta toimintaympäristöstä poikkeavalla vesialueella. Lisäksi harjoitellaan kansainvälistä yhteistoimintaa ruotsalaisten asemien kanssa. Neljään legiin jaettuun koulutuspurjehdukseen osallistuu aluksen runkomiehistön lisäksi yli 20 vapaaehtoista kurssilaista.

Pelastusristeilijän pysähdyspaikat ovat menomatkalla Maarianhamina, Molpe ja Tankar Suomessa sekä Öregrund, Huddiksvall ja Härnösand Ruotsissa. Raahessa alus viipyy 13.-15.7. Paluumatkalla pysähdytään Tankarissa ja Vaasassa sekä Örnsköldsvikissä, Sundsvallissa ja Gävlessä Ruotsin puolella, ja vielä toisen kerran Maarianhaminassa. Takaisin Helsinkiin alus saapuu sunnuntaina 22.7.

Avoinna yleisölle

Jenny Wihuri on avoinna yleisölle Molpessa uuden meripelastusaseman avajaisissa keskiviikkona 11.7. klo 18-20 sekä Raahen meripelastustaitokisojen yhteydessä Raahen kauppatorin rannassa lauantaina 14.7. klo 10-15. Muista mahdollisista yleisöesittelyistä tiedotetaan erikseen paikkakuntakohtaisesti.

Koulutuspurjehduksen tapahtumia voi seurata koululaivan omalla Facebook-sivulla www.facebook.com/jennywihuri, ja uutisia julkaistaan säännöllisesti myös Meripelastusseuran sivulla www.facebook.com/meripelastus.

The post Pelastusristeilijä Jenny Wihuri koulutuspurjehdukselle Pohjanlahdelle appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Vapaaehtoiset turvanasi vesillä juhannuksena

Ke, 06/20/2018 - 11:28
Suomalaiset suuntaavat juhannuksena vesille sankoin joukoin. Vesilläliikkujien turvana päivystää 130 pelastusalusta ja lähes 1400 vapaaehtoista meripelastajaa ympäri maata. Operaatio Meritähti kestää torstai-illasta sunnuntai-iltaan.

Juhannus on kesän kiireisintä aikaa meripelastajille. Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt hoitivat juhannusviikonloppuna yhteensä 112 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää. Vapaaehtoisten apua sai 250 vesillä hätään joutunutta ihmistä.

Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Jori Nordström neuvoo, kuinka parhaiten voi välttää meripelastajien tilastoihin päätymisen.

– Tärkeintä on pitää pelastusliivi päällä aina vesillä liikkuessa, Jori Nordström sanoo. – Hätätilanteessa sitä ei todennäköisesti enää ehdi pukea. Veden varaan joutuneelle pelastusliivi on todellinen hengenpelastaja.

Korkki kiinni vesillä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan alkoholilla on osuutta valtaosassa juhannuksen tapaturmaisista hukkumisista. Myös vapaaehtoiset meripelastajat suosittelevat juhlajuomien korkkaamista vasta, kun köydet on kiinni laiturissa.

– Alkoholi ja vesillä liikkuminen eivät kuulu yhteen, sanoo Nordström. – Jo melko pienikin määrä alkoholia heikentää arviointi- ja toimintakykyä eri tilanteissa vesillä.

Vene ja varusteet kuntoon

Yli puolet vapaaehtoisten meripelastajien apua tarvitsevista veneilijöistä on joutunut pulaan teknisen vian vuoksi. Monet niistä olisi ollut vältettävissä.

– Veneen syys- ja keväthuoltoja ei kannata laiminlyödä, Jori Nordström muistuttaa. – Ennen lähtöä on hyvä vielä tarkistaa veneen varusteet ja testata laitteiden toimivuus. Polttoaineen määrä kannattaa arvioida mieluummin ylä- kuin alakanttiin.

Lisäturvaa Trossi-apista

Sääennuste pitää aina ottaa huomioon matkan reittiä suunnitellessa ja seurata sitä säännöllisesti matkan aikana. Reittisuunnitelma on tärkeää kertoa myös kotiin jääville. Jos kyseessä on kesän ensimmäinen venematka, on hyvä kerrata vesiteiden säännöt ja merimerkit. Hälytysnumerojen tulee olla helposti saatavilla.

– Meripelastusseuran Trossi-turvallisuussovelluksesta löytyy työkalut kaikkeen edellä mainittuun sekä lisäksi paikkatietoon perustuen lähin meripelastusalus ja turvasatama, kertoo Jori Nordström. – Maksuton Trossi-appi toimii IOS- ja Android alustoilla älypuhelimessa. Suosittelen!

Avunpyynnöt vesillä

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soitetaan meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella) tai hätänumeroon 112 (sisävesillä).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina meripelastuksen hälytysnumeroon tai hätänumeroon.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!

The post Vapaaehtoiset turvanasi vesillä juhannuksena appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Vapaaehtoiset edistävät turvallisuutta saaristossa

Ti, 06/19/2018 - 14:47
Meripelastusseuran ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä toteuttama Caritas-ensivastetoiminta aloittaa juhannuksesta elokuun alkuun jatkuvan keskeytyksettömän ensivastepäivystyksen torstaina.

Päivystys toteutetaan järjestöjen yhteistyönä Turun meripelastusyhdistyksen uudella ABSO pelastusveneellä Saaristomerellä. Aluksella on välitön lähtövalmius saaritukikohdassaan Airistolla tai muualla Saaristomerellä ympäri vuorokauden yli kuuden viikon ajan 5.8. asti, ja tarpeen mukaan viikonloppuisin vielä myöhemminkin elo-syyskuussa.

Caritas-ensivaste toimii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen ensivasteyksikkönä yhteistyössä Länsi-Suomen Merivartioston, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, paikallisten terveyskeskusten ja ensihoitoyksiköiden sekä Lounais-Suomen poliisin kanssa. Varsinais-Suomen Hätäkeskus ja ensihoidon kenttäjohtaja sekä Meripelastuskeskus Turku tietävät aluksen sijainnin jatkuvasti. Alus toimii hätäkeskuksen tai meripelastuskeskuksen hälyttämänä.

– Pelastusvene ABSOn henkilökunta koostuu koulutetuista vapaaehtoisista, jotka päivystävät aluksella ilman korvausta. Miehistöön kuuluu kaksi Punaisen Ristin ensiauttajaa, joista osa on terveydenhuollon ammattilaisia (esimerkiksi ensihoitajia tai sairaanhoitajia) ja kaksi Turun meripelastusyhdistyksen meripelastajaa. Vapaaehtoiset antavat ensiapua osana ensihoitopalvelua sairaus- tai onnettomuustilanteissa. Caritas-toiminnan palvelut ovat aina autetulle ilmaisia. Caritas-ensivaste on hyvä esimerkki sekä järjestöjen välisestä, että kolmannen sektorin ja viranomaisten välisestä yhteistyöstä turvallisuuden edistämiseksi, kertovat SPR Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen ja Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Jori Nordström.

Suomen Punainen Risti on vuodesta 1989 toteuttanut ensivaste-, ensiapu- ja terveyden edistämistoimintaa Saaristomerellä ja Turunmaan saaristossa. Kesään 2013 asti toiminta toteutettiin Punaisen Ristin omalla Caritas-palveluveneellä, ja kesästä 2014 alkaen yhteistyössä Suomen Meripelastusseuran kanssa Turun Meripelastusyhdistyksen pelastusveneellä. Kesällä 2017 Caritas-ensivaste hälytettiin 26 kiireelliseen ensivastetehtävään. Samaan aikaan meripelastustehtäviä oli saman verran. Yhteensä päivystyskauden aikana yli 100 henkilöä sai apua vapaaehtoisilta.

The post Vapaaehtoiset edistävät turvallisuutta saaristossa appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Uusia apuveneitä vapaaehtoisille meripelastajille

Ti, 06/19/2018 - 13:54
Meripelastusseura on tilannut kolme uutta apuveneluokan venettä, jotka sijoitetaan Naantaliin, Lappeenrantaan ja Kouvolaan. Veneet valmistuvat syksyllä.

Viisimetrinen Polytor Pro 16 –tyyppinen apuvene edustaa Seuran pienintä alusluokkaa, ja se on rakennettu kokonaan polyeteenistä. Veneet ovat yksinkertaisia, edullisia ja helppokäyttöisiä. Niissä on mahdollisuus perä- ja kylkihinaukseen. Elektroniikkaa edustavat karttaplotteri ja käsi VHF-puhelin. Tutkaa ei ole.

Vene on täysin suljetturunkoinen, joten sen rakenteiden sisään ei voi päästä vettä, ellei vene rikkoudu. Alus täyttää myös ammattiveneohjesäännön vaatimukset sisältäen yhden osaston uppoamattomuusvaatimuksen. Vaikka mikä tahansa sen kolmesta osastosta täyttyisi vedellä, vene pysyy pinnalla.

Nyt tilatut veneet kuuluvat keväällä 2016 käynnistyneeseen apuveneiden sarjaan, jonka ensimmäinen vene vastaanotettiin heinäkuussa 2016. Sarjaveneitä on valmistunut tähän mennessä yhteensä kuusi. Yhden apuveneen kokonaishankintahinta on noin 60 000 €.

Veneet valmistaa Pohjanmaalla Larsmossa toimiva Ab Petor Oy.

Apuveneen tekniset tiedot:
  • Veneen pituus: 5,03m
  • Veneen leveys: 2,05 m
  • Kokonaispaino varusteilla: n. 700 kg
  • Moottori: perämoottori 60-70 hv
  • Huippunopeus: > 27 kn
  • Rakennusmateriaali: kokonaan polyeteenistä valmistettu runko ja kansirakenteet
  • CE-hyväksyntä: C-luokka
  • Ammattiveneohjeiston hyväksyntä: C-luokka
  • Max. henkilömäärä: 5
  • Muuta huomioitavaa: kannen kiskokiinnitysjärjestelmä varustelaatikoiden ja veneen istuimien kiinnittämistä varten.

The post Uusia apuveneitä vapaaehtoisille meripelastajille appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Pelastusliivipäivä lauantaina: Pelastusliivi on oman hengen pelastaja

To, 06/07/2018 - 17:38
Vesiturvallisuutta edistävää ja pelastusliivien merkitystä korostavaa Pelastusliivipäivää vietetään lauantaina 9.6. Tapahtuma näkyy ja kuuluu ympäri Suomen, mutta päätapahtuma järjestetään Helsingissä Lyypekinlaiturissa klo 10-12. Mukana myös vapaaehtoiset meripelastajat ja pelastusristeilijä Jenny Wihuri.

Oikein päälle puettujen pelastusliivien merkitys vesiturvallisuudessa on kiistatonta. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. Jos pelastusliivejä ei pueta päälle tarpeeksi napakasti tai remmejä jätetään auki, veteen joutuessa on riski, että liivit nousevat kasvojen päälle, tajuton henkilö ei käänny selälleen, tajuttoman henkilön kasvot jäävät veteen tai liivit sujahtavat jopa kokonaan pois päältä.

– Pelastusliivien pitäminen mukana, mutta ei päällä tai vain osaksi kiinnitettynä päällä, on sama kuin pyöräillessä pitäisi kypärää roikkumassa tangolla ja päättäisi laittaa sen päähänsä vasta, kun on hätätilanne tai kypärä olisi päässä, mutta leuan alta remmi ei olisi kiinni, vertaa Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Vapaaehtoiset meripelastajat käyttävät pelastusliivejä aina vesillä ollessaan.

Pelastusliivipäivän päätapahtuma Helsingissä

Iloinen ja rauhallinen Pelastusliivimarssi lähtee klo 9 Helsingin Rautatieaseman vierestä, ravintola Vltavan edestä. Reitti kulkee Esplanadille, missä on noin klo 9.25 pelastusliivien pukemishaaste Runebergin patsaan luona; maallikot vastaan Martina ja Hengenpelastajat -sarjasta tuttu hengenpelastuskouluttaja ja SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen. Noin klo 9.50 marssijat kuvataan Tuomikirkon portailla.

Eteläsatamassa Lyypekinlaiturilla pidetään kokoperheen vesiturvallisuustapahtuma klo 10-12. Ohjelmassa mm. vesiturvallisuustaitoja kehittävä rastikierros. Meripelastusseuran lippulaiva, pelastusristeilijä Jenny Wihuri on avoinna yleisölle, ja paikalla ovat myös (hälytysvarauksella) venepoliisi ja Rajavartiolaitoksen venekalustoa. Myös ratsupoliiseja saapuu tapahtumaan.

Osallistu kilpailuun!

Viisaasti vesillä järjestää Instagramissa ja Twitterissä 3.5.-9.6. kuvakisan, jonka palkintona arvomme kaikkien osallistuneiden kesken viidet pelastusliivit.

Ota itsestäsi kuva pelastusliivit päällä ja jaa kuva Instagramissa tai Twitterissä merkinnällä #pelastusliivipäivä, niin olet mukana arvonnassa!

Lue lisää Pelastusliivipäivästä!

Vapaaehtoisilla meripelastajilla kiireinen alkukesä

Ke, 06/06/2018 - 11:10
Lämmin ja aurinkoinen alkukesä on pitänyt vapaaehtoiset meripelastajat kiireisinä. Meripelastusseuran miehistöt hoitivat toukokuun aikana 176 pelastus- ja avustustehtävää vesillä.

Viime vuoden toukokuuhun verrattuna tehtäviä on ollut kolmannes enemmän. Kiireisin toukokuu on ollut Suomenlahden ja Päijänteen ja Kokemäenjoen alueen vapaaehtoisilla. Pelastusveneistä eniten tehtäviä on suorittanut Helsingin Meripelastusyhdistyksen Mikrolog III.

PV Mikrolog III (kuva Markku Tamminen).

Useimmissa tapauksissa pulassa on ollut huviveneilijä jonkinlaisen teknisen vian tai veneen huollon laiminlyönnin vuoksi. Yleisiä ovat myös tilanteet, joissa polttoaine on loppunut kesken matkan tai veneen akku tyhjentynyt yön aikana mökkisaaren rannassa.

Monen veneilijän merimiestaidoissa on puutteita. Meripelastajat muistuttavatkin, että vähintään vesiteiden säännöt ja merimerkit kannattaa kerrata keväällä ennen ensimmäistä venematkaa. Veneessä tulee myös aina olla ajan tasalla olevat paperikartat sähköisten navigointilaitteiden lisäksi. Hyvään merimiestapaan kuuluu muiden vesilläliikkujien ja rannan asukkaiden huomioiminen.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat turvallista alkavaa veneilykesää 2018!

Tekninen toteutus: W3 Group