Seuran tiedotteet

Tilaa syöte syöte Seuran tiedotteet
Me tulemme apuun!
Syötteen kokonainen osoite. 29 min 4 s sitten

Helsingin uuden pelastusaluksen nimeksi Aisko

Ti, 02/12/2019 - 21:22
Meripelastusseuran Helsinkiin kesän alussa sijoitettava uusi pelastusalus kastettiin tänään venemessuilla. 10-metrinen vene sai nimen Aisko sen omavastuuosuuden lahjoittaneen Reijo Rautauoman puolison mukaan. Kummina toimi professori Outi Vapaavuori. Alus on ensimmäinen kymmenen veneen sarjasta, joiden hankintaa tukemaan Seura etsii uusia rahoittajia.

Meripelastusseura hankkii vuosina 2019-2023 kymmenen pelastusalusta Kokkolassa toimivalta Kewatec AluBoatilta. Hankinnan kokonaisarvo on yli 5 M€. Seuraavat veneet valmistuvat syksyllä ja ne sijoitetaan Konnevedelle ja Kemiönsaareen.

Noin 10 metriä pitkiin alumiinirunkoisiin pelastusaluksiin tulee meripelastusvarustus, joka sisältää kevyen palonsammutus- ja tyhjennyskaluston sekä ensiapuvarusteet.

– Veneessä on välttämätön varustus, mutta se on kuitenkin pidetty mahdollisimman yksinkertaisena ja kevyenä, jotta käyttöönotto, ylläpito ja miehistön koulutus olisi helppoa, kertoo Meripelastusseuran tekninen päällikkö Lasse Kämäräinen. – Valittavissa on kaksi eri propulsioratkaisua: vesisuihku tai perämoottori, joista Helsingin veneeseen tulee vesisuihku.

Uudet pelastusalukset varustetaan hydraulisesti avattavalla keulaportilla, joka parantaa veneen operatiivisia ominaisuuksia ja lisää toimintakykyä.

– Keulaportti parantaa mahdollisuuksia rantautua luonnonsatamiin, ja potilaan siirto veneeseen ja sieltä pois helpottuu. Keulaportilla voi myös ankkuroitua kiinni laituriin, Lasse Kämäräinen kertoo.

Meripelastusseuran alusluokituksessa PV2-luokkaan kuuluvien veneiden huippunopeus on vähintään 42 solmua perämoottoriratkaisulla ja 35 solmua dieseljet-propulsiolla.

Laivanvarustajia vapaaehtoisten meripelastajien aluksille

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt pelastivat viime vuonna todennäköiseltä menehtymiseltä 46 ihmistä. Kaikkiaan apua sai yli 3700 vesilläliikkujaa. Lisäksi vapaaehtoiset pelastivat 40 alusta tuhoutumiselta. Ilman tehokkaita ja hyvin varusteltuja pelastusaluksia tämä ei olisi mahdollista.

– Pelastusalusten hankinta on Meripelastusseuralle iso taloudellinen ponnistus. STEA:n veikkausvoittovaroista myöntämä avustus kattaa noin 70 prosenttia alusten hankintakustannuksista, kertoo seuran toimitusjohtaja Jori Nordström. – Jäljelle jäävä omarahoitusosuus on keskusjärjestön ja jäsenyhdistysten hankittava itse.

Meripelastusseura lanseerasi viime syksynä yrityksille ja yhteisöille suunnatun Laivanvarustaja-varainhankintakampanjan sekä suurelle yleisölle Meripelastajaheimo-yhteisörahoituskampanjan. Molemmilla rahoitetaan uusia pelastusaluksia.

– Pitkäaikainen tukijamme Reijo Rautauoma lahjoitti Helsingin veneen omavastuuosuuden ja on kampanjamme ensimmäinen Laivanvarustaja, Jori Nordström kertoo. – Nyt etsimme lahjoittajia Konneveden ja Kemiönsaaren aluksiin.

Kastetilaisuuden kuvat (Markku Tamminen)

The post Helsingin uuden pelastusaluksen nimeksi Aisko appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Uusi PV2 esitellään venemessuilla

To, 01/24/2019 - 13:10
Meripelastusseura tuo Helsingin venemessuille uuden PV2-luokan meripelastusveneen. Osastollamme pääsee myös testaamaan uutta Trossi-turvallisuuspeliä.

Vapaaehtoiset meripelastajat esittäytyvät Vene 19 Båt –näyttelyssä Messukeskuksessa 8.-17. helmikuuta. Meripelastusseuran osaston 7g128 vetonaula on uusi PV2-luokan meripelastusvene, joka myös kastetaan messuilla. Alus on ensimmäinen kymmenen veneen sarjasta, ja se aloittaa palveluksensa Helsingissä kesän alussa. PV2-luokan veneet ovat tulevaisuudessa vapaaehtoisten meripelastajien keskeisin työväline.

Ständillämme pääset myös testaamaan, kuinka hyvin pärjäät vesillä uudessa Trossi-turvallisuuspelissä, voit helposti hankkia Trossi-jäsenpalvelun veneesi turvaksi tai löytää kokonaan uuden harrastuksen vapaaehtoisena meripelastajana. Köpi-meripelastuskoirien kevään 2019 ”pentue” odottaa uusia omistajiaan.

Venemessut ovat avoinna arkisin klo 11-19 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-18. Osastomme 7g128 sijaitsee hallin 7 keskiosassa.

Tervetuloa tapaamaan vapaaehtoisia meripelastajia ja tutustumaan samalla Pohjois-Euroopan suurimman venenäyttelyn tarjontaan!

Ryhdy Laivanvarustajaksi tai liity Meripelastajaheimoon

Pelastusveneiden hankinta on Meripelastusseuralle iso taloudellinen ponnistus. Seura lanseerasi viime syksynä erityisesti yrityksille tarkoitetun Laivanvarustaja-varainhankintakampanjan sekä suurelle yleisölle suunnatun Meripelastajaheimo-joukkorahoituskampanjan. Molemmilla rahoitetaan uusia PV2-luokan pelastusaluksia. Venemessuilla kerromme mielellämme lisää molemmista.

Tule mukaan auttamaan!

 

 

 

 

The post Uusi PV2 esitellään venemessuilla appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Hätämerkinantoharjoituksia veneilijöille

Ti, 01/22/2019 - 16:21
Vapaaehtoiset meripelastajat järjestävät kevättalvella hätämerkinantoharjoituksia eri puolilla maata. Tilaisuuksissa veneilijät voivat harjoitella turvallisesti hätämerkinantovälineiden käyttöä.

Harjoituksissa käytettävät välineet ovat punaiset laskuvarjoraketit, käsisoihdut sekä oranssit merkkisavut. Jokainen ampuja käyttää omia hätämerkinantovälineitään. Kaikkien hätämerkinantovälineiden päiväysleiman tulee olla vuodelta 2012 tai sitä uudempi. Ennen harjoitusta välineet tarkistetaan ja ampujille annetaan käyttökoulutus.

Hätämerkinantoharjoitukset 2019: 2.2. klo 12-15 Säynätsalon paloaseman ranta, Saunatie 13, Jyväskylä

Järjestäjä: Jyväskylän Järvipelastajat
Välineet: punaiset laskuvarjoraketit, käsisoihdut, oranssit merkkisavut
Ikäraja: 18 vuotta
Muuta: paikalle voi jättää vanhoja hätämerkinantovälineitä hävitettäväksi
Osallistumismaksu: 5 € / ampuja
Ilmoittautuminen: Ei vaadita
Lisätiedot: Nina Matilainen, puh. 050 5411 307.

2.3.2019 klo 11-15 Matosaaren meripelastusasema, Matosaarentie 22, Helsinki

Järjestäjä: Helsingin Meripelastusyhdistys
Välineet: punaiset laskuvarjoraketit, käsisoihdut, oranssit merkkisavut, punaiset valopistoolin laskuvarjolliset ammukset, kynäraketit
Ikäraja: 18 vuotta
Muuta: paikalle voi jättää vanhoja hätämerkinantovälineitä hävitettäväksi
Osallistumismaksu: Meripelastusseuran jäsenille ilmainen, muille 35 € / perhekunta. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: www.meripelastus.fi/helsinki
Lisätiedot: Helsingin Meripelastusyhdistys, puh. 050 571 3940
Erityistä: Paikalla myös mahdollista harjoitella alkusammutusta.

3.3. klo 10-13 Rauman Purjehdusseuran paviljonki, Kuuskarin saari, Rauma

Järjestäjä: Rauman Meripelastusyhdistys ry, yhteistyössä Rauman Purjehdusseura ry, Satakunnan pelastuslaitos, Rauman Moottorivenekerho.
Välineet: punaiset laskuvarjoraketit, käsisoihdut, oranssit merkkisavut
Ikäraja: 18 vuotta
Muuta: paikalle voi jättää vanhoja hätämerkinantovälineitä hävitettäväksi
Osallistumismaksu: 5€ / ampuja (Trossi-jäsenille ilmainen)
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Ilmoittautumisohjeet yhdistyksen face/nettisivuilla helmikuusta alkaen (ennakkoilmoituksella varmistaa ammuntamahdollisuuden, koska aikaa on rajallisesti).

10.3 kello 15-18 Lappeenrannan Linnoitusniemi, Lappeenranta

Järjestäjä: Etelä-Saimaan yhdistys ja Lappeenrannan moottoriveneseura
Välineet: punaiset laskuvarjoraketit, käsisoihdut, oranssit merkkisavut
Ikäraja: 18 vuotta
Muuta: paikalle voi jättää vanhoja hätämerkinantovälineitä hävitettäväksi
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä. Jokainen ampuja on paikalla omalla vastuullaan (oma tapaturmavakuutus oleellinen). Ampujalla on oltava mukana omat ammuttavaksi soveltuvat raketit. Keinokuituvaatteita ei suositella, käsiä suojaavat työhanskat ovat pakolliset. Vanhentuneita tai rikkinäisiä hätäraketteja ei saa käyttää. Ampujan on oltava vähintään 18-vuotias ja osallistuttava perehdytykseen ennen ampumistilaisuutta. Rakettien ampuminen tapahtuu ohjatusti ennalta määrätyiltä ampumapaikoilta.
Lisätiedot: Elias Altarriba, elias.altarriba@gmail.com, 050 352 1789.
Erityistä: Tapahtuma peruuntuu; mikäli lupa-asiat, sääolosuhteet tai muut Force Majeure-seikat tapahtuman estävät.

The post Hätämerkinantoharjoituksia veneilijöille appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Kausityöntekijäksi Meripelastusseuraan

Ma, 01/14/2019 - 13:29
Suomen Meripelastusseura hakee keskusjärjestön toimistoon Helsinkiin kausityöntekijää noin kuudeksi kuukaudeksi helmikuusta alkaen.

Kausityöntekijänä tärkeimpiä tehtäviäsi ovat jäsen-/asiakaspalvelu puhelimitse ja sähköpostitse, jäsenmaksulaskujen käsittely, jäsenrekisterin ylläpito sekä ostolaskujen käsittely ja maksatus. Valmiuksistasi riippuen työ voi sisältää myös mm. jäsenhankinnan ja koulutuksen tukitehtäviä sekä erilaisia pienempiä ja suurempia projekteja.

Edellytämme kykyä itsenäiseen työhön, palveluhenkisyyttä, huolellisuutta ja vastuuntuntoisuutta. Myös yleisimmät MS-Office -ohjelmat, erityisesti Outlook, Word ja Excel, tulee olla hallussa. Lisäetuja ovat kokemus vastaavista tehtävistä, vapaaehtoisen meripelastustoiminnan ja oman Messi-toiminnanohjausjärjestelmämme tuntemus sekä ruotsin kielen taito.

Tarjoamme vaihtelevan ja mielenkiintoisen työn viihtyisässä työympäristössä lähellä Helsingin ydinkeskustaa.

Mikäli kiinnostuit, haethan paikkaa viipymättä, kuitenkin viimeistään 20.1.2019 mennessä. Vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelo tulee lähettää sähköpostitse smps.toimisto@meripelastus.fi.

Käsittelemme hakemuksia hakuajan aikana ja täytämme paikan heti sopivan henkilön löydyttyä.

 

 

The post Kausityöntekijäksi Meripelastusseuraan appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Ennätyskiireinen vuosi 2018 – Vapaaehtoiset pelastivat vesillä 46 ihmishenkeä

Ti, 01/08/2019 - 22:11
Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt pelastivat vesillämme viime vuonna 46 ihmistä todennäköiseltä menehtymiseltä. Pelastus- ja avunantotehtäviä suoritettiin yhteensä 1948. Tehtävien määrä kasvoi lähes viidelläsadalla edellisestä vuodesta.

Vapaaehtoiset meripelastajat hälytettiin viime vuonna kiireelliseen pelastustehtävään 117 kertaa. Etsintöjä suoritettiin 60 ja ensivaste ja ensiaputehtäviä 62. Pääosa tehtävistä oli eriasteisista avunantotehtäviä, joista Trossi-jäsenpalvelun piiriin kuului 405. Yhteensä vapaaehtoisilta sai apua 3776 ihmistä ja 1639 alusta. Lisäksi meri- ja järvipelastusyhdistykset panostivat veneilyturvallisuuden parantamiseen hoitaen 450 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää ympäri maata.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (918 tapahtumaa). 372 tapauksessa syynä oli merimiestaidollinen virhe, virhearviointi tai suoranainen huolimattomuus.

Meripelastusseuran vilkkaimmat toiminta-alueet olivat Suomenlahti ja Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistö, joilla suoritettiin yhteenlaskettuna yli puolet kaikista tehtävistä. Vuoksen alueella tehtäviä kertyi 22 % ja Saaristomerellä 17 % kokonaismäärästä. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueiden yhteenlaskettu osuus oli 9 %. Yksittäisistä paikallisyhdistyksistä eniten suoritteita oli Tampereen ja Valkeakosken seudulla toimivalla Pirkanmaalla (134).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin kolmanneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä ja sisävesillä osuus on vielä suurempi.  Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2019 alkaa toukokuun alussa.

Yhä useampi sai apua Trossi-palvelunumerosta

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero toimi kolmatta vuotta, ja se on vakiinnuttanut asemansa vesilläliikkujien kiireettömien avunpyyntöjen välittäjänä. Noin kolmannes kaikista vapaaehtoisille meripelastajille tulleista avunpyynnöistä tuli Trossi-numeron kautta. Avustuspuheluita tuli yhteensä 1358, ja ne koskivat 644 eri tehtävää. Ylivoimaisesti vilkkain kuukausi oli luonnollisesti heinäkuu, jolloin palveluun tuli 472 puhelua, mikä tarkoittaa noin 15 puhelua päivässä.

Trossi-numero palvelee 1.5.-31.10. Vaaratilanteissa vesillä tulee aina soittaa merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000 tai hätänumeroon 112.

The post Ennätyskiireinen vuosi 2018 – Vapaaehtoiset pelastivat vesillä 46 ihmishenkeä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Hyvää joulua – toimisto lomailee 21.12.-6.1.

Pe, 12/21/2018 - 12:25
Meripelastusseura kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhaisaa joulua ja hyvää uutta vuotta 2019.

Toimistomme on suljettu 21.12.-6.1. Palvelemme jälleen maanantaina 7.1.

Muistathan, että jos haluat päivittää jäsentietojasi, voit tehdä sen kätevästi kotisivujemme lomakkeella.

The post Hyvää joulua – toimisto lomailee 21.12.-6.1. appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Jäsenetuna 20 % alennus OP:n venevakuutuksista – ja muita rahanarvioisia etuja

Ma, 12/17/2018 - 08:00
OP Vakuutus tarjoaa Suomen Meripelastusseuran jäsenille 20 % alennuksen uusista venevakuutuksista ensimmäiseksi vuodeksi.

Tuttuun tapaan OP:n venevakuutusasiakkaat saavat lisäksi Trossi-jäsenpalvelusta 20 euron alennuksen, eli Trossi vuodeksi vain 60 eurolla.

OP:n vakuutuksilla turvaat muutakin kuin veneesi

OP Vakuutus tarjoaa Meripelastusseuran jäsenille mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisten meripelastajiemme toimintaedellytysten parantamiseen ainutlaatuisella tavalla – pyytämällä vakuutustarjouksen taloutesi vakuutuksista ja hankkimalla OP:n venevakuutuksen tuet Meripelastusseuraa uusien PV2-pelastusalusten hankinnassa.

OP Vakuutuksen tukikampanja meripelastajille on voimassa 31.8.2019 saakka.

Tartu jäsenetuun ja osallistu luomaan vapaaehtoisille meripelastajillemme vahvemmat edellytykset auttaa vesillä!

Voit tehdä tarjouspyynnön ja lunastaa jäsenetusi osoitteessa www.op.fi/meripelastusseura. Vakuutukset myöntää OP Vakuutus Oy.

Hyödynnä OP:n tarjoama jäsenetusi!

OP Vakuutukselta yhteistyön rakentamisessa ovat olleet mukana venevakuutuksista vastaava vakuutuspäällikkö Hannu Partanen ja digitaalisen myynnin asiantuntija Sami Lehti.

– OP:n ja Meripelastusseuran arvot ovat yhteneväisiä, ja haluamme olla mukana tukemassa vapaaehtoista meripelastusta. Toivottavasti jäsenet tarttuvat rohkeasti etuihin ja pääsemme yhdessä tekemään hyvää, kannustaa Hannu Partanen.

The post Jäsenetuna 20 % alennus OP:n venevakuutuksista – ja muita rahanarvioisia etuja appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Varo heikkoja jäitä

To, 12/13/2018 - 12:18
Vesistöjen jäätilanne on heikko tai vaihteleva koko maassa. Vapaaehtoiset meripelastajat suosittelevat pysymään toistaiseksi poissa jäältä.

Talven ensimmäiset jäihin hukkumiset tapahtuivat jo marraskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Kaikkiaan syksyn aikana on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tilastojen mukaan hukkunut 16 ihmistä.

Vaikka järvet ovat jo monin paikoin jäässä, vaihtelee jään paksuus paljon esimerkiksi virtauksista johtuen. Tällä hetkellä sekä avoveteen että jäihin pudonneita uhkaa hypotermia hyvin nopeasti.

Jos jäälle on välttämätöntä mennä, tulee varustautua kunnolla. Mukana pitää olla vähintään naskalit sekä vesitiiviissä pakkauksessa vaihtovaatteet ja puhelin. Yksin ei jäälle kannata lähteä ollenkaan.

Jos jää pettää, toimi näin:

1. Rauhoita itsesi.

2. Huuda heti apua.

3. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.

4. Riko jäätä edeltäsi kyynärpäilläsi niin pitkälle kuin se särkyy.

5. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.

6. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.

7. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päälle.

Jos joku toinen tarvitsee apuasi, toimi näin:

1. Hälytä lisäapua, soita numeroon 112.

2. Toimi ripeästi, mutta siten, että et joudu itse uhriksi.

3. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa, airo tai oma takki.

4. Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta eli siitä suunnasta, josta pudonnut on tullut. Konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.

5. Auta autettavaa hakeutumaan nopeasti lämpimään tai toimita autettu jatkohoitoon.

Toimintaohjeet SUH.

Vinkkejä turvalliseen jäällä liikkumiseen.

SUH:n järki Jäällä -opas.

Artikkelikuvassa Jyväskylän järvipelastajat harjoittelevat jäistä pelastautumista (kuva Nina Matilainen).

The post Varo heikkoja jäitä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

#TekojenTiistaina keräämme rahaa pelastuspukuihin

Ti, 11/27/2018 - 14:13
Tervetuloa kanssamme tekemään tekoja!

Suomen Meripelastusseuran toimiston teko on kerätä rahaa uusien pelastuspukujen hankintaan vapaaehtoisille meripelastajille. Vapaaehtoiset ovat lähteneet auttamaan ihmisiä hädässä vesillä tänäkin vuonna jo 1926 kertaa. Vapaaehtoiset meripelastajat eivät saa työstään mitään taloudellista korvausta. He pelastavat ihmisiä auttamisen halusta vapaaehtoistyönä.

Autetaan yhdessä vapaaehtoisia meripelastajia auttamaan – pelastuspuvuissa. Yhden pelastuspuvun hinta on 1160 euroa ja kaikkia pelastuspukuja emme saa enää paikattua. Tarvitsemme kipeästi uusia. Niin kipeästi, että me toimistonväki lupaamme hypätä hyytävään meriveteen ilman suojavarusteita tukesi eteen. Yksi pulahtaja per uusi pelastuspuku. Tarvitsimme nyt tukea viiteen uuteen pelastuspukuun. Voit lahjoittaa pienen tai suuren summan. Kiitos tärkeästä tuestasi!

Tule mukaan lahjoittajiin 31.12.2018 mennessä https://web.facebook.com/donate/641592709576439/?fundraiser_source=external_url

tai tee oma varainhankintakampanja vapaaehtoisten hyväksi osoitteessa www.facebook.com/meripelastus

Mistä #TekojenTiistaissa on kyse?

Saatat tunnistaa termit Black Friday ja Cyber Monday – mutta kuulostaako #GivingTuesday tutulta? Kuluttamisen vastapainona haluttiin kansainvälisesti omistaa yksi päivä antamiselle ja jakamiselle, päivä jolloin huomio kohdistetaan yhteisön kehittämiseen.

Yhdysvalloissa seitsemän vuotta sitten startannut #GivingTuesday -liike rantautuu tänä vuonna Suomeen kannustaen ihmisiä suoriin tekoihin ja toimintaan. Suomeksi mukautettu #TekojenTiistai haastaa jokaisen toimimaan tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Teko voi olla pieni ja arkinen tai suuri ja mahtipontinen – tärkeintä on, että toiminta edistää tekijälleen merkityksellisiä asioita. Toiminta-ajatus on tiivistettävissä sanomaan: kuka vain, mitä vain, kenelle vain – mutta tiistaina. Tekojen Tiistai 27.11. on avoin jokaiselle, niin järjestöille ja yrityksille kuin yksityishenkilöillekin.

#TekojenTiistai #GivingTuesday

The post #TekojenTiistaina keräämme rahaa pelastuspukuihin appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Tekninen toteutus: W3 Group