Seuran tiedotteet

Tilaa syöte syöte Seuran tiedotteet
Me tulemme apuun!
Syötteen kokonainen osoite. 50 min 25 s sitten

Kausityöntekijäksi Meripelastusseuraan

Ma, 01/14/2019 - 13:29
Suomen Meripelastusseura hakee keskusjärjestön toimistoon Helsinkiin kausityöntekijää noin kuudeksi kuukaudeksi helmikuusta alkaen.

Kausityöntekijänä tärkeimpiä tehtäviäsi ovat jäsen-/asiakaspalvelu puhelimitse ja sähköpostitse, jäsenmaksulaskujen käsittely, jäsenrekisterin ylläpito sekä ostolaskujen käsittely ja maksatus. Valmiuksistasi riippuen työ voi sisältää myös mm. jäsenhankinnan ja koulutuksen tukitehtäviä sekä erilaisia pienempiä ja suurempia projekteja.

Edellytämme kykyä itsenäiseen työhön, palveluhenkisyyttä, huolellisuutta ja vastuuntuntoisuutta. Myös yleisimmät MS-Office -ohjelmat, erityisesti Outlook, Word ja Excel, tulee olla hallussa. Lisäetuja ovat kokemus vastaavista tehtävistä, vapaaehtoisen meripelastustoiminnan ja oman Messi-toiminnanohjausjärjestelmämme tuntemus sekä ruotsin kielen taito.

Tarjoamme vaihtelevan ja mielenkiintoisen työn viihtyisässä työympäristössä lähellä Helsingin ydinkeskustaa.

Mikäli kiinnostuit, haethan paikkaa viipymättä, kuitenkin viimeistään 20.1.2019 mennessä. Vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelo tulee lähettää sähköpostitse smps.toimisto@meripelastus.fi.

Käsittelemme hakemuksia hakuajan aikana ja täytämme paikan heti sopivan henkilön löydyttyä.

 

 

The post Kausityöntekijäksi Meripelastusseuraan appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Ennätyskiireinen vuosi 2018 – Vapaaehtoiset pelastivat vesillä 46 ihmishenkeä

Ti, 01/08/2019 - 22:11
Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt pelastivat vesillämme viime vuonna 46 ihmistä todennäköiseltä menehtymiseltä. Pelastus- ja avunantotehtäviä suoritettiin yhteensä 1948. Tehtävien määrä kasvoi lähes viidelläsadalla edellisestä vuodesta.

Vapaaehtoiset meripelastajat hälytettiin viime vuonna kiireelliseen pelastustehtävään 117 kertaa. Etsintöjä suoritettiin 60 ja ensivaste ja ensiaputehtäviä 62. Pääosa tehtävistä oli eriasteisista avunantotehtäviä, joista Trossi-jäsenpalvelun piiriin kuului 405. Yhteensä vapaaehtoisilta sai apua 3776 ihmistä ja 1639 alusta. Lisäksi meri- ja järvipelastusyhdistykset panostivat veneilyturvallisuuden parantamiseen hoitaen 450 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää ympäri maata.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (918 tapahtumaa). 372 tapauksessa syynä oli merimiestaidollinen virhe, virhearviointi tai suoranainen huolimattomuus.

Meripelastusseuran vilkkaimmat toiminta-alueet olivat Suomenlahti ja Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistö, joilla suoritettiin yhteenlaskettuna yli puolet kaikista tehtävistä. Vuoksen alueella tehtäviä kertyi 22 % ja Saaristomerellä 17 % kokonaismäärästä. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueiden yhteenlaskettu osuus oli 9 %. Yksittäisistä paikallisyhdistyksistä eniten suoritteita oli Tampereen ja Valkeakosken seudulla toimivalla Pirkanmaalla (134).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin kolmanneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä ja sisävesillä osuus on vielä suurempi.  Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2019 alkaa toukokuun alussa.

Yhä useampi sai apua Trossi-palvelunumerosta

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero toimi kolmatta vuotta, ja se on vakiinnuttanut asemansa vesilläliikkujien kiireettömien avunpyyntöjen välittäjänä. Noin kolmannes kaikista vapaaehtoisille meripelastajille tulleista avunpyynnöistä tuli Trossi-numeron kautta. Avustuspuheluita tuli yhteensä 1358, ja ne koskivat 644 eri tehtävää. Ylivoimaisesti vilkkain kuukausi oli luonnollisesti heinäkuu, jolloin palveluun tuli 472 puhelua, mikä tarkoittaa noin 15 puhelua päivässä.

Trossi-numero palvelee 1.5.-31.10. Vaaratilanteissa vesillä tulee aina soittaa merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000 tai hätänumeroon 112.

The post Ennätyskiireinen vuosi 2018 – Vapaaehtoiset pelastivat vesillä 46 ihmishenkeä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Hyvää joulua – toimisto lomailee 21.12.-6.1.

Pe, 12/21/2018 - 12:25
Meripelastusseura kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhaisaa joulua ja hyvää uutta vuotta 2019.

Toimistomme on suljettu 21.12.-6.1. Palvelemme jälleen maanantaina 7.1.

Muistathan, että jos haluat päivittää jäsentietojasi, voit tehdä sen kätevästi kotisivujemme lomakkeella.

The post Hyvää joulua – toimisto lomailee 21.12.-6.1. appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Jäsenetuna 20 % alennus OP:n venevakuutuksista – ja muita rahanarvioisia etuja

Ma, 12/17/2018 - 08:00
OP Vakuutus tarjoaa Suomen Meripelastusseuran jäsenille 20 % alennuksen uusista venevakuutuksista ensimmäiseksi vuodeksi.

Tuttuun tapaan OP:n venevakuutusasiakkaat saavat lisäksi Trossi-jäsenpalvelusta 20 euron alennuksen, eli Trossi vuodeksi vain 60 eurolla.

OP:n vakuutuksilla turvaat muutakin kuin veneesi

OP Vakuutus tarjoaa Meripelastusseuran jäsenille mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisten meripelastajiemme toimintaedellytysten parantamiseen ainutlaatuisella tavalla – pyytämällä vakuutustarjouksen taloutesi vakuutuksista ja hankkimalla OP:n venevakuutuksen tuet Meripelastusseuraa uusien PV2-pelastusalusten hankinnassa.

OP Vakuutuksen tukikampanja meripelastajille on voimassa 31.8.2019 saakka.

Tartu jäsenetuun ja osallistu luomaan vapaaehtoisille meripelastajillemme vahvemmat edellytykset auttaa vesillä!

Voit tehdä tarjouspyynnön ja lunastaa jäsenetusi osoitteessa www.op.fi/meripelastusseura. Vakuutukset myöntää OP Vakuutus Oy.

Hyödynnä OP:n tarjoama jäsenetusi!

OP Vakuutukselta yhteistyön rakentamisessa ovat olleet mukana venevakuutuksista vastaava vakuutuspäällikkö Hannu Partanen ja digitaalisen myynnin asiantuntija Sami Lehti.

– OP:n ja Meripelastusseuran arvot ovat yhteneväisiä, ja haluamme olla mukana tukemassa vapaaehtoista meripelastusta. Toivottavasti jäsenet tarttuvat rohkeasti etuihin ja pääsemme yhdessä tekemään hyvää, kannustaa Hannu Partanen.

The post Jäsenetuna 20 % alennus OP:n venevakuutuksista – ja muita rahanarvioisia etuja appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Varo heikkoja jäitä

To, 12/13/2018 - 12:18
Vesistöjen jäätilanne on heikko tai vaihteleva koko maassa. Vapaaehtoiset meripelastajat suosittelevat pysymään toistaiseksi poissa jäältä.

Talven ensimmäiset jäihin hukkumiset tapahtuivat jo marraskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Kaikkiaan syksyn aikana on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tilastojen mukaan hukkunut 16 ihmistä.

Vaikka järvet ovat jo monin paikoin jäässä, vaihtelee jään paksuus paljon esimerkiksi virtauksista johtuen. Tällä hetkellä sekä avoveteen että jäihin pudonneita uhkaa hypotermia hyvin nopeasti.

Jos jäälle on välttämätöntä mennä, tulee varustautua kunnolla. Mukana pitää olla vähintään naskalit sekä vesitiiviissä pakkauksessa vaihtovaatteet ja puhelin. Yksin ei jäälle kannata lähteä ollenkaan.

Jos jää pettää, toimi näin:

1. Rauhoita itsesi.

2. Huuda heti apua.

3. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.

4. Riko jäätä edeltäsi kyynärpäilläsi niin pitkälle kuin se särkyy.

5. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.

6. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.

7. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päälle.

Jos joku toinen tarvitsee apuasi, toimi näin:

1. Hälytä lisäapua, soita numeroon 112.

2. Toimi ripeästi, mutta siten, että et joudu itse uhriksi.

3. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa, airo tai oma takki.

4. Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta eli siitä suunnasta, josta pudonnut on tullut. Konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.

5. Auta autettavaa hakeutumaan nopeasti lämpimään tai toimita autettu jatkohoitoon.

Toimintaohjeet SUH.

Vinkkejä turvalliseen jäällä liikkumiseen.

SUH:n järki Jäällä -opas.

Artikkelikuvassa Jyväskylän järvipelastajat harjoittelevat jäistä pelastautumista (kuva Nina Matilainen).

The post Varo heikkoja jäitä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

#TekojenTiistaina keräämme rahaa pelastuspukuihin

Ti, 11/27/2018 - 14:13
Tervetuloa kanssamme tekemään tekoja!

Suomen Meripelastusseuran toimiston teko on kerätä rahaa uusien pelastuspukujen hankintaan vapaaehtoisille meripelastajille. Vapaaehtoiset ovat lähteneet auttamaan ihmisiä hädässä vesillä tänäkin vuonna jo 1926 kertaa. Vapaaehtoiset meripelastajat eivät saa työstään mitään taloudellista korvausta. He pelastavat ihmisiä auttamisen halusta vapaaehtoistyönä.

Autetaan yhdessä vapaaehtoisia meripelastajia auttamaan – pelastuspuvuissa. Yhden pelastuspuvun hinta on 1160 euroa ja kaikkia pelastuspukuja emme saa enää paikattua. Tarvitsemme kipeästi uusia. Niin kipeästi, että me toimistonväki lupaamme hypätä hyytävään meriveteen ilman suojavarusteita tukesi eteen. Yksi pulahtaja per uusi pelastuspuku. Tarvitsimme nyt tukea viiteen uuteen pelastuspukuun. Voit lahjoittaa pienen tai suuren summan. Kiitos tärkeästä tuestasi!

Tule mukaan lahjoittajiin 31.12.2018 mennessä https://web.facebook.com/donate/641592709576439/?fundraiser_source=external_url

tai tee oma varainhankintakampanja vapaaehtoisten hyväksi osoitteessa www.facebook.com/meripelastus

Mistä #TekojenTiistaissa on kyse?

Saatat tunnistaa termit Black Friday ja Cyber Monday – mutta kuulostaako #GivingTuesday tutulta? Kuluttamisen vastapainona haluttiin kansainvälisesti omistaa yksi päivä antamiselle ja jakamiselle, päivä jolloin huomio kohdistetaan yhteisön kehittämiseen.

Yhdysvalloissa seitsemän vuotta sitten startannut #GivingTuesday -liike rantautuu tänä vuonna Suomeen kannustaen ihmisiä suoriin tekoihin ja toimintaan. Suomeksi mukautettu #TekojenTiistai haastaa jokaisen toimimaan tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Teko voi olla pieni ja arkinen tai suuri ja mahtipontinen – tärkeintä on, että toiminta edistää tekijälleen merkityksellisiä asioita. Toiminta-ajatus on tiivistettävissä sanomaan: kuka vain, mitä vain, kenelle vain – mutta tiistaina. Tekojen Tiistai 27.11. on avoin jokaiselle, niin järjestöille ja yrityksille kuin yksityishenkilöillekin.

#TekojenTiistai #GivingTuesday

The post #TekojenTiistaina keräämme rahaa pelastuspukuihin appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Meripelastusseuran puheenjohtajaksi Valtteri Simola

Su, 11/18/2018 - 12:55
Meripelastusseuran yleiskokous on tänään 18.11. valinnut Meripelastusseuran puheenjohtajaksi kaudelle 2019-2021 hallitusammattilainen Valtteri Simolan. Seuran hallituksessa hän on toiminut kaikkiaan yhdeksän vuotta. Meripelastusseuran valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Esa Hirvonen ja varapuheenjohtajaksi Heikki Wichmann. Kuvassa Esa Hirvonen, Valtteri Simola, väistyvä valtuuston puheenjohtaja Kristiina Jakobsson, Heikki Wichmann sekä väistyvä puheenjohtaja Pekka Mölsä.

 

Yleiskokous valitsi myös valtuuston kaudelle 2019-2021.

Valtuusto 2019-2021:

Suomenlahti

Valtuutettu Petteri Myllynen, varavaltuutettu Sami Tuomela

Valtuutettu Klaus Hannus, varavaltuutettu Peter Lindström

Valtuutettu Andreas Hindren, varavaltuutettu Aki Kaisla

Saaristomeri

Valtuutettu Jarmo Saarinen, varavaltuutettu Kirsi Suominen

Valtuutettu Kalle Hartikainen, varavaltuutettu Lasse Putko

Valtuutettu Markus Viitanen, varavaltuutettu Juhani Viholainen

Pohjanlahti ja Pohjoinen

Valtuutettu Erkki Virta, varavaltuutettu Simo Peräkorpi

Valtuutettu Niko Kelloniemi, varavaltuutettu Matti Oikarainen

Valtuutettu Riku Hyttinen, varavaltuutettu Jani Leminaho

Päijänteen ja Kokemäen vesistö

Valtuutettu Juha Kokkoniemi, varavaltuutettu Matti Huuskonen

Valtuutettu Harry Nordström, varavaltuutettu Pertti Vuorinen

Valtuutettu Jukka Porkka, varavaltuutettu Kimmo Koivisto

Vuoksen vesistö

Valtuutettu Vesa Kettunen, varavaltuutettu Jukka Pasanen

Valtuutettu Jani Holopainen, varavaltuutettu Martti Lehtinen

Valtuutettu Anne Kosonen, varavaltuutettu Juha Häkkinen.

Lisäksi Meripelastusseuran valtuuston syyskokous valitsi Seuran hallitukseen tulevalle kolmivuotiskaudelle Markku Hentilän ja Pekka Mölsän.

The post Meripelastusseuran puheenjohtajaksi Valtteri Simola appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Tositilanteessa miehistöt ja valmius testataan

To, 11/15/2018 - 11:35
Syksyinen perjantai, tuuli puhaltaa navakasti ja ulkona on säkkipimeää.

Saaressa viikonlopun vietossa oleva päivystävä päällikkö rauhoittuu viettämään iltaa: tulin juuri saunasta ja pian oli tarkoitus nauttia iltapalaa, kun korviin kantautui kauden aikana tutuksi tullut ääni. Hälytyspuhelin!

Ensimmäinen ajatus oli, että juuri nyt tätä ei olisi tarvinnut tulla.

Mies kateissa

Soittaja on poliisi, joka kertoo keski-ikäisen miehen olevan kateissa. Käymme läpi tiedot, jotka viranomaisilla on käytettävissä. Ennusmerkit eivät lupaa hyvää. Mies on kadonnut jo iltapäivällä, etsittävä alue on laaja, ilman lämpötila lähellä nollaa ja vesi reippaasti alle kymmenasteista.

Puhelun kestäessä laitan hälytysmiehistölle ennakkovaroituksen samalla miettien, kuinka monessa perheessä illan toimet keskeytyvät. Joltain jää lasten nukutus tekemättä, toiselta kylävierailu päättyy ennen aikojaan ja kolmannen kotiväki jää odottamaan yön selkään rientänyttä pelastajaa. Muutamassa minuutissa miehistöä ilmoittautuu sen verran, että uskallan luvata etsintää johtavalle poliisille kaksi vapaaehtoisyksikköä.

Lähtökäsky tulee saman tien

Iltapala jää syömättä. Hyppään veneeseen ja ajan asemalle, jossa aluksia laitetaan kiivaasti lähtökuntoon. Otan yhteyttä poliisiin ja sovimme yksiköiden ensimmäiset tehtävät.

Matkaa tapahtumapaikalle on melkoisesti ja ajoaika kohteeseen, hälytysajonakin, kestää lähes kaksi tuntia. Vesillä odottavan aika voi olla todella pitkä.

Yksiköidemme kanssa yhtä aikaa kohteeseen ehtii helikopteri, joka alkaa välittömästi haravoida katoamisaluetta. Myös vapaaehtoismiehistöt aloittavat perusteellisen etsinnän. Valonheittimien keilaan pitäisi löytää pieni avovene tai tummaan haalariin pukeutunut veneilijä.

 Kuva harjoitustilanteesta

Tehtävä on vaikea

Alueella käy terävä, pahimmillaan toista metriä korkea aallokko. Karikkoisten rantojen tarkistaminen on osin mahdotonta, kun aluksilla ei päästä lähelle, eikä valonheittimien kantama yksinkertaisesti riitä. Silti on yritettävä. Vuorokausi vaihtuu toiseksi ja upea kuu purjehtii esiin pilven takaa. Toisissa olosuhteissa olisi hienoa seurata kuuta ja tähtitaivasta, mutta nyt siihen ei ole mahdollisuutta. On keskityttävä meneillään olevaan tehtävään. Tunnit kuluvat, annettuja alueita ja helikopterin havaitsemia kohteita tarkastetaan. Tuloksetta. Kaikkia väsyttää. Silti harvoina lepohetkinä juttu lentää, mikä on hyvä merkki.

Helikopterin lentoaika loppuu, ja samoihin aikoihin molemmat yksikkömme vapautetaan tehtävästä. Etsinnässä yön ajan olleet viranomaiset ja vapaaehtoiset ovat tehneet voitavansa. Mielessä käy kadonnut veneilijä ja hänen mahdollisuutensa selvitä. Kiire on ohi, mikäli kadonnut on joutunut veden varaan. Kotimatkalla yksi päälliköistämme soittaa ja varmistaa tarvitaanko vaihtomiehistöä. Hienoa välittämistä harrastajakollegalta!

Ehdimme takaisin asemalle yhdessä aamuauringon ensisäteiden kanssa. Pelastusveneemme lokiin on kertynyt 112 merimailia. Yhdeksän tuntia kestänyt tehtävä jatkuu aamulla.

Esa Hirvonen

PS Kadonnut veneilijä löytyi puolen päivän aikaan hengissä yöllisen etsintäalueen ulkopuolelta. Tieto oli helpotus kadonneen läheisille sekä kaikille etsintätehtävässä mukana olleille.

Kirjoittaja on pitkäaikainen meripelastusharrastaja ja pelastusaluksen päällikkö

The post Tositilanteessa miehistöt ja valmius testataan appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Etelä-Saimaalle uusi apuvene

Ma, 11/12/2018 - 17:45
Lappeenrannassa asemapaikkaansa pitävä Etelä-Saimaan yhdistys sai keskiviikkona uuden apuvene-luokan pelastusaluksen. Veneen nimeksi tulee Kaukas alueen vapaaehtoisen meripelastustoiminnan pitkäaikaisen ja merkittävän tukijan, UPM Kaukaan mukaan.

Uusi apuvene on Rapasaaressa jo valmiudessa, mutta sen varsinainen ensimmäinen päivystyskausi alkaa keväällä 2019. Vene korvaa aiemmin Lappeenrannassa käytössä olleen, vuosimallia 1989 olevan AV Lähiveneen, josta luovutaan tämän kauden päätyttyä.

Kuva Oliver Kuustonen.

SMPS Etelä-Saimaa operoi Lappeenrannasta käsin kahdella aluksella. Alukset ovat PV Willimies ja ensi kauden alusta uusi AV Kaukas. Lisäksi yhdistyksellä on harjoitusalus Jopi. Eri tyyppiset alukset mahdollistavat pelastustoiminnan hyvinkin erilaisissa olosuhteissa täydentäen näin toisiaan.

Kausi 2018 on ollut Etelä-Saimaan yhdistyksen 49-vuotisen historian kiireisin. Pelastus- ja avunantotehtäviä on ollut 75, jonka lisäksi yhdistys on hoitanut 28 erilaista valistus- ja ennaltaehkäisevää tehtävää.

Meripelastusseuran vuonna 2016 Oy Petor Ab:lta tilaamien yhdeksän apuveneen kaikki veneet on nyt vastaanotettu. Veneiden rahoitukseen voi vielä osallistua liittymällä Meripelastajaheimoon. Lue lisää ja tule mukaan!

Meripelastajaheimo

The post Etelä-Saimaalle uusi apuvene appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Perämerellä harjoitellaan etsintää ja pelastusta pimeässä

Pe, 11/09/2018 - 14:27
Länsi-Suomen merivartiosto järjestää PIMIÄ 2018 -meripelastusharjoituksen Perämerellä, Kemin ja Tornion edustalla tänään klo 17.00 alkaen

Harjoitukseen osallistuu viranomaisia ja vapaaehtoisia meripelastajia Perämeren rannikolta laajasti. Mukana on meripelastajia Oulusta, Kiviniemestä ja Meri-Lapista. Viranomaisia harjoitukseen osallistuu Oulun ja Lapin poliisilaitoksista sekä Lapin pelastuslaitoksesta. Järjestävältä puolelta osallistuvat yksiköt Virpiniemen ja Kemin merivartioasemilta. Yhteensä harjoittelemassa on noin 40 henkilöä.

Etsintää pimiässä

Harjoituksen aiheena ovat merialueella tapahtuva etsintä pimeän aikaan ja siihen liittyvät pelastustoimet. Harjoituksen aikana on mahdollista, että etsintäalueella käytetään valkoisia valaistusraketteja tai muita valkoisia valonlähteitä. Oikeita hätämerkinantovälineitä, kuten punaisia laskuvarjoraketteja, joiden käyttö on sallittua vain hätätilanteessa, ei harjoituksessa käytetä.

Kuvat Markku Tamminen

The post Perämerellä harjoitellaan etsintää ja pelastusta pimeässä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Muista isää Trossilla 11.11.

To, 11/08/2018 - 12:19
Ilahduta veneilevää isää hankkimalla Trossi isänpäivälahjaksi!

Varmista isän huolettomampi veneilykausi 2019 ja aloita aineettoman lahjan hankkiminen osoitteesta meripelastus.fi/trossilahjaksi

Täytä lomake ja maksa 80 euron Trossi-maksu verkkopankissa. Saat sähköpostiisi pdf-muotoisen lahjakortin, jonka voit joko tulostaa tai toimittaa sähköisesti lahjansaajalle. Halutessasi lähetämme lahjakortin puolestasi sähköpostitse. Lahjakortti on voimassa vuoden. Trossi-jäsenpalvelu takaa isälle maksuttoman veneen hinausavun kiireettömissäkin tilanteissa. Keskimääräinen hinaus ilman Trossia oli 306 €.
Trossi-maksuilla ja lahjoituksilla pidämme yllä maamme vapaaehtoista meripelastustoimintaa.

Trossi-tehtäviä 409

Tänä veneilykautena vapaaehtoiset meripelastajat ovat rientäneet apuun 1913 kertaa ja auttaneet 3664 ihmistä. Näistä kiireettömiä Trossi-tehtäviä on ollut 409. Trossi-tehtävien määrä on kasvanut 13 prosenttia edelliskauteen verrattuna. Kaikista Trossi-tehtävistä 35 prosenttia on tapahtunut Suomenlahden alueella, 23 prosenttia Vuoksen ja 22 prosenttia Saaristomeren alueella. Trossi-tehtäviä kertyi 14 % Päijänteelle ja 6 % Pohjanlahden alueelle. Eniten Trossi-avustustehtäviä on ollut Helsingin, Espoon, Porkkalan ja Porvoon meripelastusasemilla.

Lue lisää Trossi-lahjasta

Trossi lahjaksi

 

The post Muista isää Trossilla 11.11. appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Toimitusjohtajan sijaiseksi 4.12. alkaen valmiuspäällikkö Jori Nordström

To, 11/08/2018 - 10:42
6.11.2018 pidetyssä Meripelastusseuran hallituksen ylimääräisessä kokouksessa päätettiin vapauttaa Seuran nykyinen toimitusjohtaja Jari Piirainen toimitusjohtajan tehtävistä 4.12.2018 alkaen.

Toimitusjohtajan sijaisena toimii Jari Piiraisen viralliseen työsuhteen päättymispäivään 11.3.2019 asti Seuran valmiuspäällikkö Jori Nordström.

Täksi ajaksi valmiuspäällikön tehtävät siirtyvät Seuran turvallisuuspäällikön Marko Stenbergin hoidettavaksi.

Suomen Meripelastusseura ry

Pekka Mölsä

puheenjohtaja

The post Toimitusjohtajan sijaiseksi 4.12. alkaen valmiuspäällikkö Jori Nordström appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Meripelastajien 50. alusparaati merellä menehtyneiden muistoksi

Ti, 10/30/2018 - 17:42
Vapaaehtoiset meripelastajat kunnioittavat merellä menehtyneiden merenkulkijoiden muistoa alusparaatilla jo 50:ttä kertaa Helsingissä pyhäinpäivänä 3. marraskuuta klo 12. Mukana on myös Finnpilotin luotsivene. Paraatin jälkeen alukset ovat avoinna yleisölle Eteläsatamassa.

Yhteensä 11 alusta lähtee ohimarssille Hernesaaren kärjestä ja tekee merenkulkijoiden muistomerkin kohdalla Eiran rannassa lipputervehdyksen klo 12.10. Paraatia johtaa tänä vuonna poikkeuksellisesti Finnpilotin luotsivene viimetalvisen luotsiveneonnettomuuden muistoa kunnioittaen.

Samanaikaisesti merenkulkujärjestöjen edustajat laskevat seppeleen muistomerkille Ursinin kalliolla. Kunniakäynti ja meripelastusalusten paraati järjestetään tänä vuonna 50:ttä kertaa.

Alukset jatkavat matkaansa Eteläsatamaan ja kiinnittyvät Kolera-altaaseen Kauppatorin edustalle, missä kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua niihin klo 13.00-14.30. Laiturialueella on myös Meripelastusseuran esittelyteltta, jossa on myynnissä kannatustuotteitamme. Tervetuloa tapaamaan vapaaehtoisia meripelastajia sekä hankkimaan samalla joulukortit ja Meripelastuskoira Köpi joulupukin konttiin!

Paraatiin osallistuvat ohimarssijärjestyksessä Finnpilotin luotsivene, PR Jenny Wihuri (Helsinki), PV Emmi (Espoo), PV Aktia (Porkkala), PV Degerby (Loviisa), PV Mikrolog III (Helsinki), PV Securitas (Porvoo), PV Barona (Porkkala), PV Westhouse (Espoo), PV Furuno (Espoo) ja PV Kotka (Kotka).

 

The post Meripelastajien 50. alusparaati merellä menehtyneiden muistoksi appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumeron päivystys päättyy huomenna

Ti, 10/30/2018 - 12:37
Meripelastusseuran Trossi-palvelunumeron päivystyskausi päättyy kuluvan vuoden osalta 31.10. Vaaratilanteessa vesillä saa edelleen apua merialueella meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000 ja sisävesillä hätänumerosta 112.

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero on tarkoitettu veneilijöiden kiireettömien avunpyyntöjen välittämiseen Seuran yksiköille. Kaudella 2018 numeron kautta tuli 493 hälytystä tehtävään.

Palvelunumero päivystää ympäri vuorokauden 1.5.-31.10., ja siihen soittaminen on maksutonta. Palvelun Meripelastusseuralle tuottaa Falck Oy.

Myös Meripelastusseuran vapaaehtoisten pelastusalusten päivystyskausi päättyy asteittain marraskuun aikana paikallisyhdistyksestä riippuen. Seuran miehistöt ovat tänä vuonna suorittaneet vesillämme yhteensä 1893 pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua on saanut 3628 ihmistä ja 1578 alusta. Kasvua edellisestä vuodesta on lähes 30 prosenttia. Lopulliset tarkistetut tilastot julkaistaan ensi vuoden alussa.

Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistyksillä on yhteensä 60 pelastusasemaa ympäri maata, ja niissä 134 pelastusalusta. Kaikki alusten miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään.

Trossi lahjaksi isälle!

Tiesithän, että Trossi-jäsenpalvelun voi ostaa myös lahjaksi? Lue lisää!

Trossi lahjaksi

The post Meripelastusseuran Trossi-palvelunumeron päivystys päättyy huomenna appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Tue meripelastajia MobilePay-lahjoituksella

Pe, 10/26/2018 - 16:04
Haluatko auttaa meripelastajia auttamaan? Tämän helpommaksi ei lahjoittaminen enää tule: MobilePay-koodilla 62700 autat meitä hankkimaan uusia pelastustarvikkeita vapaaehtoisille meripelastajille.

Pienikin summa ilahduttaa! Lahjoita MobilePaylla Meripelastukselle

Liity Meripelastajaheimoon ja anna 50 euron tukesi apuveneiden rakentamiseen Mobile Paylla tästä

Naantalin apuvene vastaanotettiin 23.10. Lappeenrannan ja Kouvolan veneet rakentuvat vauhdilla. Tutustu Naantaliin uuteen apuveneeseen tästä

Lue lisää Meripelastajaheimosta

Kiitos avustasi!

Rahankeräyslupa nro RA/2018/33. Lupa on voimassa 12.1.2018-14.9.2019 koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

The post Tue meripelastajia MobilePay-lahjoituksella appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Uusi apuvene Naantaliin

To, 10/25/2018 - 12:06
Uusi Naantalin AV66-apuvene on vastaanotettu ja ensimmäinen käyttäjäkoulutus pidetty Naantalin Seudun Meripelastajien Lammasluodon tukikohdassa.

Meripelastusseuran tekninen päällikkö Lasse Kämäräinen perehdytti alusvastaavia ja miehistön jäseniä apuveneen varusteisiin, tekniikkaan ja turvallisuuteen. Koulutusajot tehtiin kohtalaisen tuulisessa, mutta aurinkoisessa säässä.

Syyskauden aikana aloitetaan päällystön ja miehistöjen perehdyttäminen alukseen.

Apuvene tulee todelliseen tarpeeseen: Manner-Naantalin lähialueen lahdet ovat matalia ja apuveneellä pääsee tehtäviin ketterämmin ja turvallisemmin kuin isommilla aluksilla. Päättymässä oleva kausi oli Naantalissa erityisen kiireinen, tehtäviä on tähän mennessä kertynyt liki 90.

Tule mukaan Meripelastajaheimoon ja auta meitä rahoittamaan uusia apuveneitä. Lappeenrannan ja Kouvolan apuveneitä rakennetaan kiivaasti. Merkitse osuutesi nyt!

Kuvat Mika Koskinen ja Kristiina Sunell.

The post Uusi apuvene Naantaliin appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Seurasaaren ainutlaatuinen meripelastusvaja kunnostettu

Ti, 10/23/2018 - 20:40
Helsingin Seurasaaressa sijaitseva historiallinen meripelastusvaja on kunnostettu, ja 1900-luvun alun asussaan oleva vaja luovutettiin Meripelastusseuralle tänään. Seurasaaren kunnostettu meripelastusvaja.

Meripelastusvajan kunnostuksen teki Helsingin Meripelastusyhdistyksen jäsenistä koostuva ryhmä kevään ja kesän aikana kokonaan vapaaehtoistyönä. Vajan seinät hiottiin ja maalattiin useampaan kertaan perinteisellä punamultamaalilla, ja seinien tekstit ja logo uusittiin alkuperäisen mallin mukaan. Kunnostustöihin kului kaikkiaan lähes tuhat työtuntia. Hanketta konsultoivat Helsingin kaupunginmuseo ja Seurasaarisäätiö.

Helsingin Meripelastusyhdistys antoi meripelastusvajan kunnostuksen viime syksynä 120 vuotta täyttäneelle Suomen Meripelastusseuralle lahjaksi, joka nyt luovutettiin saajalle.

– Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia tästä lahjasta, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen. – Vaja on tärkeä osa vapaaehtoisen meripelastustoiminnan historiaa, ja kunnostettuna se säilyy tulevienkin sulkupolvien nähtäväksi.

1900-luvun alussa pääkaupunkiseudun rannikolla oli kymmenkunta Meripelastusseuran ylläpitämää meripelastusvajaa, jotka oli tarkoitettu ensisijaisesti hengenpelastukseen. Vajat oli varustettu soutuveneellä ja pelastusvälineillä. Nyt kunnostettu Seurasaaren entisen höyrylaivalaiturin vieressä sijaitseva vaja on ainoa säilynyt.

 

The post Seurasaaren ainutlaatuinen meripelastusvaja kunnostettu appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Meripelastajien ”kesäleiri”

Ma, 10/15/2018 - 15:09
Lukuisia toisilleen ennestään tuntemattomia meripelastajia lähti syyskuussa viikoksi eri maihin meripelastamaan.

Alkujännitys kesti ehkä puolisen tuntia, jonka jälkeen elimme viikon omassa kuplassamme muodostaen tiiviin ja hyvin yhteen pelaavan pelastusmiehistön. Meidän kaikkien vaihdossa olleiden meripelastusperhe kasvoi usealla uudella jäsenellä. Tulevien lomien matkakohteet on päätetty ja yhteisiä jälleennäkemisiä sovittu.

Kirjoittaja Anni Muukkonen vaihdossa Ruotsissa.

Meripelastajat ovat samanlaisia ympäri maailman. Tässäkään vapaaehtoistyössä ei ole mitään merkitystä mistä tulet, miltä näytät, mitä sukupuolta edustat tai yleensäkään kuka olet. Kun me meripelastajat kokoonnumme yhteen, me olemme yhtä ja samaa perhettä. Meillä on sama tarve saada auttaa ihmisiä ja meillä on sama rakkaus ja kunnioitus merta kohtaan.

Tämä kaikki tuli selväksi International Maritime Rescue Federationin (IMRF) järjestämän kansainvälisen meripelastajavaihtoviikon ensimmäisinä tunteina. Lähes jokainen osallistuva maa ottaa vastaan meripelastajia muista vaihtoon osallistuvista maista eli vaihdon aikana pääsee isäntämaan lisäksi tutustumaan myös monen muun maan toimintatapoihin tai vähintäänkin kuulemaan, miten niissä toimitaan. Jokainen oli valmistellut oman maansa meripelastuksesta esityksen, joita viikon aikana käytiin läpi aina kun sille aikaa muulta toiminnalta oli. Lisäksi lounastauot, kahvitauot ja illalliset täyttyivät nopeasti pulinasta, jonka pääasiallisena aiheena oli mikäpä muu kuin meripelastus: ”millaisia aluksia teillä on?”, ”kuinka monta miehistön jäsentä?”, ”miten rahoitatte toimintaanne?”, ”miten olette järjestäneet päivystyksen?”.

Vaikka jokainen meistä varmasti oppi paljon uusia asioita, tuntui hyvältä huomata, että perusasiat ovat samoja riippumatta missä meripelastusta tehdään. Paikalliset olosuhteet vaikuttavat tietenkin paljon siihen, miten varsinainen tehtävä suoritetaan, kuten esimerkiksi meillä Suomessa tiheä saaristo ja matalat vedet. Muualla mm. vuorovesi, avomereltä puskeva aallokko tai tuore huvivenekulttuuri muokkaavat toimintamalleja tarvittavaan suuntaan. Perusasiat ovat kuitenkin samat joka paikassa: ihmisten pelastaminen on etusijalla kaikkialla ja tästä syystä vedestä pelastaminen ja ensiavun antaminen ovat isossa roolissa harjoituksissa jokaisessa maassa.

Meripelastajavaihtareita Portugalissa.

Täällä Suomessa puhumme paljon meripelastuksen harrastamisesta, vaikka oikea nimitys onkin vapaaehtoistyö. Ennen ajattelin, että meillä Suomessa vapaaehtoinen meripelastaminen tosiaan on enemmän harrastelua verrattuna muihin maihin. Muiden vaihtareiden kanssa jutellessani selvisi, että suuri osa heistä oli lähtiessään ajatellut samaa oman maansa meripelastuksesta ja miettinyt, että miten kukaan voi olla kiinnostunut kyseisen maan tehtävistä ja tavoista toimia. Nyt tiedämme paremmin ja voimme olla valtavan ylpeitä omien maidemme meripelastustoiminnasta ja omasta panoksestamme siihen.

Pyysin muilta vaihtareilta lausetta kuvaamaan omia tunteitaan vaihtoviikosta. Hieman eri tavoin sanottuna, kaikkien viesti oli sama: unohtumaton viikko, unohtumattomien ihmisten kanssa.

Anni Muukkonen

Vapaaehtoinen meripelastaja Espoosta

Kansainvälisen meripelastusjärjestö IMRF:n koordinoima meripelastajavaihto järjestettiin tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Vaihto-ohjelman tavoitteena on meripelastukseen liittyvän tiedon, taidon ja osaamisen jakaminen osallistujien kesken sekä osallistujien välityksellä edelleen heidän edustamiensa organisaatioiden käyttöön.

The post Meripelastajien ”kesäleiri” appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Caritas-ensivastetoiminnalle kunniamaininta

To, 10/11/2018 - 09:40
Suomen Punaisen Ristin ja Turun Meripelastusyhdistyksen Caritas-ensivastetoiminta Saaristomerellä on eilen saanut kunniamaininnan Turvallisuusalan vapaaehtoinen -kategoriassa Finnish Security Awards 2018 -kisassa.

– Caritas-ensivastetoiminta on nostanut Turun Meripelastusyhdistyksen toiminnan uudelle tasolle ja lisännyt aktiivisuutta merkittävästi. Caritas on avannut oven suurelle joukolle uusia ja korkeasti motivoituneita toimijoita eri puolilta Suomea. Jatkuvassa päivystysvalmiudessa huippusesongin aikana ollut pelastusalus on hyödyttänyt paikallisia asukkaita ja veneilijöitä sekä kerännyt kiitosta Saaristomeren kulkijoilta laajasti. Positiivisena yllätyksenä saatu tunnustus lämmittää kovasti vapaaehtoisen miehistön mieltä ja kannustaa jatkamaan, Turun Meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Laurila kiittää.

Onnittelut kaikille Caritas-vapaaehtoisille!

Lue lisää Caritas-toiminnasta

Vapaaehtoiset edistävät turvallisuutta saaristossa

The post Caritas-ensivastetoiminnalle kunniamaininta appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Merinaarissa Arktista taloutta ja älyliikennettä

Ke, 10/03/2018 - 10:45

Suomen Meripelastusseuran ensimmäisessä Merinaarissa 2.10.2018 käsiteltiin taajasti Arktisen alueen taloutta, älyliikennettä ja liikenteen lainsäädännön muutoksia. Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen avasi varainhankintakampanjan uusien pelastusalusten omarahoitusosuuden rahoittamiseksi. Tilaisuus jatkui Allas Sea Poolilta tutustumisella pelastusristeilijä Jenny Wihurilla.

Merinaarin alkusanat from Suomen Meripelastusseura on Vimeo.

Puheenvuorossaan Protektionismi lämmittää Arktista kuvasi Arktisen talousneuvoston puheenjohtajana ja Arctia Oy:n toimitusjohtajana toimiva Tero Vauraste laajasti alueen 1 000 miljardin euron liiketoimintapotentiaalia. Potentiaalista viidennes on lähialueellamme. Vaikka alueelliset erot ovat suuret, on Suomessa hyvää arktista erityisosaamista. Arktisen alueen haasteena on se, että lisääntyvän protektionismin vaikutukset tuntuvat alueella muuta markkinaa voimakkaammin ja kestävän kehityksen hidastuminen nopeuttaa ilmastonmuutosta.

Tero Vauraste from Suomen Meripelastusseura on Vimeo.

Volvo Car Finlandin toimitusjohtaja Lasse Ahlstedt avasi puheenvuorossaan Miten älyliikenne muuttaa liikkumistamme? kiinnostavasti tulevaisuudennäkymiä autonomisesta liikenteestä. Mahdollisuus muuttua kuljettajista matkustajiksi on lähempänä kuin arvaammekaan. Autonominen liikenne ja jakamistalous saattavat muuttaa kaupunkikuvaamme merkittävästi tulevaisuudessa.

Lasse Ahlstedt – Tulevaisuuden liikenne from Suomen Meripelastusseura on Vimeo.

Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa kuvasi liikenteen lainsäädännössä valmisteilla olevia muutoksia laajasti. Digitalisaatio ja automaatio tuovat muutoksia myös meriliikenteeseen. Näillä alueilla Suomella on merkittävä rooli kansainvälisen lainsäädännön valmistelussa. Vesiliikennelakiin on tulossa lähinnä päällikön velvollisuuksia koskevia tarkennuksia.

Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen kertoi yrityksille ja yhteisöille suunnatusta Laivanvarustaja-varainhankintakampanjasta, jonka tarkoituksena on löytää rahoittajia seuran uusille PV2-luokan pelastusaluksille. Rakenteilla olevaan Helsingin pelastusalukseen ensimmäiseksi Kommodori-luokan laivanvarustajaksi on lupautunut Reijo Rautauoma. Lisäksi Meripelastajaheimo-joukkorahoituskampanja kerää lahjoituksia uusien apuveneiden hankintaan 50 euron osuuksina.

Jari Tiirainen from Suomen Meripelastusseura on Vimeo.

 

The post Merinaarissa Arktista taloutta ja älyliikennettä appeared first on Suomen Meripelastusseura.

Sivut

Tekninen toteutus: W3 Group